вівторок, 01 липня 2014 12:38

Кримські рибалки втратили роботу

Кримські рибалки втратили роботу

Понад 14 тисяч кримських рибалок залишились без роботи їм нема де збувати рибу. Росія не зацікавлена в кримських сортах риби, а український ринок закритий. Про це кореспонденту Gazeta.ua заявив голова асоціації рибалок Криму Сергій Яценко.

"Кримські рибалки, які працювали професійно зараз готуються виїхати в Африку, там платять значно більше за цю роботу, - каже експерт. - Риболовля як галузь занепадала багато років. Останні кілька років трималася тільки за рахунок того, що була в тіні. Майже 80 відсотків рибалок працювали нелегалами, платили щомісяця по 2 тисячі гривень рибнадзору хабаря і ловили з моря все що хотіли"

Із 12 суден, які працювали в Керченському порту та з 6 в Донузлаві, зараз працює лише одне.

"За місяць рибалка заробляв по 8-12 тисяч гривень, - пояснює рибалка Андрій. - В основному з Чорного моря ловили камбалу. Вона найцінніша. Прямо з берега цю рибу забирали турки по 150 гривень за кілограм. У Києві таку продавали по 230 гривень. Через відсутність ринку збуту більшість втратили роботу взагалі"

За Російським законодавством рибалки тепер мають виходити в море з закордонними або зі спеціальними морськими паспортами, а судно має бути оформлене як іноземне. Крим давав майже 65 % всієї риби в Україні.

" Нам треба терміново реорганізовувати рибне господарство. Після того як ми втратили Кримську частину, Рибне господарство треба переформатовувати не на вилов риби а на вирощування. В усіх країнах виловлюють лише 35 відсотків риби, а вирощують 65. І закордонні технології дозволяють вирощувати всі види риб і навіть молюски", - каже голова асоціації риболовів Олександр Чистяков.

Зараз ви читаєте новину «Кримські рибалки втратили роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути