четвер, 21 червня 2012 14:11

Комітет ВР відклав питання про валютні казначейські зобов'язання

Комітет ВР відклав питання про валютні казначейські зобов'язання
Передбачається, що випуск валютних КЗ буде здійснено на пред'явника і дозволить залучити валютні кошти населення. Фото: na.dn.ua

Профільний парламентський комітет відклав на тиждень прийняття рішення щодо законопроектів депутата і голови ради Нацбанку Ігоря Прасолова (№10630-10631) про зняття перешкод для випуску валютних казначейських зобов'язань (КЗ) для населення, плануючи заслухати з цього питання керівництво Міністерства фінансів.

Директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук повідомила, що міністерство підтримує ці законопроекти.

За її словами, передбачається, що випуск валютних КЗ буде здійснено на пред'явника і дозволить залучити валютні кошти населення. Пахачук зазначила, що сьогодні уряд змушений позичати на зовнішньому ринку, виводячи при цьому відсотки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська натруджена гривня" - НБУ піарить валюту та Януковича піснею

Вона також нагадала, що валютні вклади населення в українських банках становлять близько $19 млрд., а поза банками в обігу в Україні перебуває, за різними оцінками, ще $50-60 млрд.

Автор законопроектів Прасолов підкреслив, що головною метою законопроектів є введення цих коштів у легальний оборот. За його словами, випущені з грудня 2011 валютні облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) незручні для населення, тоді як КЗ - більш простий і легкий інструмент.

У той же час опоненти документа, серед яких екс-міністр економіки Сергій Терьохін і екс-банкір Станіслав Аржевітін, виступили проти цього законопроекту, вважаючи, що він може послабити позиції національної валюти - гривні.

Зараз ви читаєте новину «Комітет ВР відклав питання про валютні казначейські зобов'язання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути