понеділок, 13 серпня 2018 21:10

Як курс долара впливає на вартість бензину

Як курс долара впливає на вартість бензину
Якщо взимку долар подорожчає до 30 грн, то вартість бензину зросте на понад 2 грн. Фото: From-ua.com

В Україні ціни на бензин залишаються відносно високими. Водночас на світовому ринку нафта подешевшала до $72 за бар. У травні коштувала у межах $80 за бар.

"На вартість палива впливає ціна нафтопродуктів і курс гривні. Адже 80% нафтопродуктів Україна купує за кордоном. Розраховується за них валютою. Однак на мережевих АЗС продає за гривні. Тому кожна додаткова гривня у курсі долара означає зростання вартості бензину на 70-80 копійок. Якщо до кінця року долар коштуватиме 30 гривень, то бензин подорожчає на понад 2 гривні", - розповів Gazeta.ua директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що чекає українців без грошей МВФ

Ціни на бензин падають, коли гривня міцнішає, а нафтопродукти дешевшають.

"Після зниження вартості нафтопродуктів на кордоні, паливо в Україні подешевшало на 15-20 копійок. З кінця липня почала знецінюватися гривня. Тоді бензин і дизпаливо подорожчали на 20 копійок. Ціна на скраплений газ зросла суттєвіше - на 80 копійок. Зараз підстав для подорожчання бензину немає. Адже порівняно низька ціна нафтопродуктів на кордоні компенсує дорогий долар", - наголошує експерт.

Найдешевше в світі пальне у Венесуелі. Літр бензину там коштує $0,01. За нею йде Іран. Бензин там коштує $0,28 за літр. На третьому місці Кувейт - $0,35 за літр. Росія розташувалася на десятому місці з ціною $0,72 долара за літр. У США бензин коштує $0,83, 13 місце. Останні три місця в рейтингу зайняли Нідерланди, Норвегія і Гонконг (61 місце). Бензин там коштує дорожче $2 за літр. Україна, де літр бензину А-95 коштує більше долара, в рейтингу не представлена.

Зараз ви читаєте новину «Як курс долара впливає на вартість бензину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути