пʼятниця, 11 листопада 2011 11:33

До кінця року українці знову купуватимуть більше доларів - експерт

До кінця року українці знову купуватимуть більше доларів - експерт

Попит на готівкову іноземну валюту в листопаді-грудні буде помірно зростати на тлі розростання боргової кризи в Італії та уповільнення темпів зростання української економіки.

Таку думку висловив керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.

"Проте попит буде нижчим від вересневого показника і буде стримуватися адміністративними заходами. У цих умовах імовірне продовження деякого зниження ЗВР НБУ до кінця року - до 32,9 мільярда доларів. Це уможливлює помірну девальвацію гривні. Однак регулятор, швидше за все, буде намагатися знизити реальний обмінний курс гривні за рахунок низьких темпів інфляції, залишивши при цьому номінальний курс гривні по відношенню до долара незмінним", - прогнозує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці у жовтні купили у банків на $ 1,4 мільярда більше, ніж продали

За його словами, хоча попит на готівкову іноземну валюту в жовтні значно впав, однак, в умовах нестабільності на фінансових ринках і уповільнення світової економіки залишається істотним.

"Обсяг купленої населенням валюти знизився на 31,77% до 2,4516 мільярда доларів, проданої - на 30,49% до 1,0426 мільярда доларів. Чисте сальдо покупок валюти скоротилося на 32,69% до 1,409 мільярда доларів ... Частина його , ймовірно, пішла на чорний ринок, інша частина поки перенесена на майбутнє. Завдяки тому, що населення в жовтні збільшило банківські депозити в іноземній валюті на 310,2 мільйона доларів готівкової іноземної валюти поза банківською системою в жовтні стало більше на 1098,8 мільйона доларів проти 2082,5 мільйона доларів у вересні. Зниження попиту на готівкову валюту минулого місяця також призвело до скорочення обсягів інтервенцій НБУ з підтримки гривні, хоча вони і залишилися на досить високому рівні -1831,1 мільйона доларів проти 2559,2 мільйона доларів у вересні. ЗВР Нацбанку в жовтні знизилися на 777,67 мільйона доларів до 34,1623 мільярда доларів", - зазначив Івченко.

Зараз ви читаєте новину «До кінця року українці знову купуватимуть більше доларів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути