вівторок, 17 березня 2015 15:47

Імпортери побутової електроніки вимагають прозорої державної політики від ДФС України

Імпортери побутової електроніки вимагають прозорої державної політики від ДФС України

Представники Асоціації підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ) виступили з ініціативою контролювати роботу Державної фіскальної служби (ДФС), зокрема, митної служби, для забезпечення рівних умов для всіх імпортерів побутової електроніки.

Про це повідомили представники асоціації на прес-конференції в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Представники асоціації підкреслили, що ДФС не виконує взяті на себе зобов'язання відповідно до підписаного у березні 2014 року меморандуму з АПІТУ та Асоціацією українських імпортерів побутової електроніки.

За словами генерального директора АПІТУ Юрія Пероганича, метою меморандуму була боротьба з "сірим" імпортом, контрабандою, отримання бюджетами всіх відповідних коштів, створення рівних умов для всіх компаній на ринку.

"Члени асоціації зобов'язалися декларувати справжню ціну товарів, не занижувати її, не використовувати контрабандні схеми ввезення, а держава зобов'язалася в свою чергу допомагати бізнесу, виявляти нечесні підприємства, які занижують митну вартість або продовжують ввозити "повз шлагбаум". Ми свої зобов'язання виконуємо, регулярно надаємо інформацію про ціни виробників, нижче яких просто неможливо без шкоди для себе ввозити, але, на жаль, принципових змін не відбулося", - сказав він.

Член АПІТУ Андрій Дегода додав, що на практиці ДФС створювала проблеми тільки для тих, хто підписав меморандум.

"Підписанти меморандуму зіткнулися з проблемами, так як індикативні ціни застосовувалися тільки до нас, і ніяк не до інших учасників ринку, і не до "сіровозів", - сказав Дегода.

Більш того, за його словами, на запити у митну службу щодо компаній, які стали великими імпортерами буквально за місяці, в АПІТУ отримували відповіді, що перевірки були проведені і ці компанії виявилися "білими і пухнастими".

"А ми були викриті в тому, що лобіюємо інтереси власного бізнесу і не вміємо конкурувати", - додав він.

За словами представників асоціації, поважаючий себе чиновник у сформованій ситуації повинен був би подати у відставку.

"Новим людям, які прийдуть на зміну нинішнім, ми не дамо можливості використовувати тіньові схеми", - заявили члени асоціації.

За оцінками асоціації, недонадходження до бюджету від нелегального ввезення побутової електроніки можуть досягати десятків і навіть сотень мільярдів гривень.

"Для нас зрозуміло, як працюють схеми мінімізації, ухилення від податків, уникнення від повної розмитнення. На початку минулого року, це був з нашого боку волонтерський вчинок, ми пішли на ризик. Задекларувавши, що ми будемо завозити все "по білому" ми поставили під удар тих, хто не приєднався. Ми пішли на цей крок і хочемо бачити від держави кроки назустріч нам. Система, яка будувалась 20 років - її треба руйнувати і будувати нову, займатися реформуванням податкової сфери", - підкреслив віце-президент MTI Сергій Башлаков

Голова правління АПІТУ Елліна Шнурко-Табакова резюмувала, що ДФС могла б надати інформацію суспільству, що як і куди завозиться, повинен бути відслідкований весь ланцюжок пересування продукції для захисту споживача та створення конкурентних умов.

"Крім того, ми чекаємо реакції на наші листи не у вигляді звинувачень, а у вигляді розслідувань і їх результатів. Ми виступаємо за утворення єдиної бази даних хоча б з ЄС, повернення imei-кодів, щоб у податкової міліції була можливість відстежувати, що ж насправді ввозиться сюди", - сказала Е. Шнурко-Табакова

За її словами, 18 березня мають бути оприлюднені результати розслідувань зловживань у ДФС. У зв'язку з цим члени АПІТУ звернулася до прем'єр-міністра та міністра економрозвитку і торгівлі з проханням оприлюднити всі результати і матеріали справи, для забезпечення максимальної прозорості та зрозумілості для суспільства можливих подальших кадрових змін.

Зараз ви читаєте новину «Імпортери побутової електроніки вимагають прозорої державної політики від ДФС України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути