середа, 02 січня 2013 13:28

Гривня у 2013 році буде стабільною - експерт

Гривня у 2013 році буде стабільною - експерт
Фото: cxid.info

Український уряд та Нацбанк зможуть забезпечити Україні економічну стабільність у 2013 році. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав економіст Олександр Жаліло.

"У наступному році ситуація в Україні залежить від двох факторів: ситуації у світі, наскільки світ долатиме ті негативні тенденції, які маємо цього року, та наскільки збалансованою та стратегічно орієнтовною буде політика нашого уряду. Я приєднуюся до думки, що у 2013 році ситуація буде стабільнішою, ніж у цьому. Нам вдасться відновити економічне зростання. Хоча на значні темпи не слід розраховувати. Однак, думаю, що і в уряду, і Нацбанку вистачить можливостей забезпечити макроекономічну  стабільність. Це стосується інфляційних тенденцій, це стосується стабільності у банківському секторі, валютної стабільності. Тут не варто очікувати жодних неприємних сюрпризів", - сказав Жаліло.

Експерт вважає, що наступного року потрібно буде багато працювати, аби досягти бажаного результату.

"Для економіки України та світу загалом цей рік не буде надто сприятливим. Однак для тих, хто дійсно працюватиме, багато і плідно працюватиме, він може виявитися плідним", - зазначив він.

На думку експерта, гривня у 2013 році буде стабільною.

"Можливі ситуативні коливання. Попереднє керівництво Нацбанку привчало гривню трошки до коливань ринкових. Але, я не думаю, що вони будуть значні. Ми бачили цього року, що у нас при стабільному курсі НБУ курс на міжбанку коливався у межах 20-25 копійок. У межах  оцих 5% він може відхилятися. Це ситуативні моменти, які пов'язані із попитом та пропозицією гривні на валютному ринку. У нас  у бюджеті закладено 8.30 чи 8. 25. Ми можемо і не вийти на цей показник до кінця року. Або його не перевищити, це точно. Підстав для дестабілізації курсу наступного року не бачу у тому періоді, який можемо прогнозувати. Це — перший квартал, перше півріччя. Далі треба буде дивитися за результатами попереднього періоду", - наголосив він.

На запитання чому ж тоді рівень доходів бюджету 2013 року розрахували дуже низьким, на 4% нижчим за доходи 2012, Жаліло відповів: "Маємо непросто ситуацію у поточному  році, коли бюджет створювався із орієнтацією на  зростання ВВП 3,5%. А насправді цей показник був близьким до нуля. Виникли проблеми. Тому такий обережний результат на наступний рік. Можливо, буде відбуватися і перегляд бюджету у середині року. Тоді бюджетна частини може бути збільшена, враховуючи підсумки першого півріччя і тенденцій. Можливо, що дохідна частина буде збільшена. З іншого боку - чи не приведе це до збільшення видаткової частини, сказати важко. Маємо досить великий розмір державного дефіциту, і я не виключаю можливості, що  буде прийнято рішення про зменшення державного дефіциту і зменшення потреби у запозиченнях. Що є дуже добре, бо вже в наступному році  потрібно буде повертати частку державного боргу".

 

Зараз ви читаєте новину «Гривня у 2013 році буде стабільною - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути