середа, 19 вересня 2018 11:39

Фонд держмайна зриває наповнення державного бюджету - ЗМІ

Фонд держмайна зриває наповнення державного бюджету - ЗМІ
Від продажу держвласності виручили 0,2% від запланованої суми в державному бюджеті на 2018 рік. Фото: Главком

У держбюджеті на 2018 рік надходження від приватизації заплановані на рівні 22 млрд гривень. За фактом від продажу держвласності виручили лише 50 млн грн, а це всього лише 0,2% від запланованої суми в державному бюджеті.

Про це пишуть журналісти "Фокуса" в матеріалі "Дело Труба. Фонд держмайна знову зриває план приватизації найбільших держактивів".

Така ситуація з надходженнями до держбюджету від приватизації спостерігається не тільки в цьому році. У 2017 році плани по приватизації також виявилися невиконаними.

Головна з причин, як вказують в "Фокусі", - відсутність політичної волі продати великі держактиви. Як зазначає керуючий партнер ЮФ Agreca Андрій Підгайний, нинішнє керівництво Фонду сприймає приватизацію "по-старому" і носить папери з кабінету в кабінет, як 5-10 років тому. Він також вважає, що прийшов час кардинально реформувати ФДМ. Та й в цілому опитані "Фокусом" експерти оцінюють фігуру нинішнього керівника ФДМ Віталія Трубарова швидше як випадкову, технічну і яка має обмежені можливості впливу на ситуацію.

Підтверджує думки експертів і звіт Рахункової палати "Про результати аналізу звіту Фонду держмайна України за 2017 рік".

"Припустимо, продати індустріальні гіганти Фонд не міг через саботаж "верхів". Але приватизувати ряд дрібніших, політично "нейтральних" об'єктів, було реально. Однак цього не сталося. Як випливає з вищезазначеного звіту Рахункової палати, ФДМ у 2017 році готував до продажу дев'ять держпідприємств. Шість з них (Київпассервіс, Криворізька і Сєвєродонецька ТЕЦ, Устьдунайводшлях, Укрекоресурси і Чорноморське морське пароплавство) потрапили в цей список ще в 2016-м. у 2017 році додатково прийняли рішення про приватизацію вінницького заводу "Кристал", заводів "Радіореле" і "Електронмаш". Жодне з цих підприємств до сих пір не продали", - пише видання.

Багато питань до керівництва Фонду у Рахункової палати виникло і щодо якості управління держактивами. Як випливає зі звіту, в 2017-м Фонд забезпечив участь представників держави в проведенні зборів акціонерів 66 господарських товариств, у статутному капіталі яких є державна частка. Однак станом на початок 2018-го в управлінні Фонду знаходилося 213 компаній з часткою державного капіталу від 25%. Тобто по 2/3 активів Фонд не впорався з функцією по контролю над управлінням. А фінансові плани ФДМ затвердив лише для 74% знаходяться в його веденні підприємств.

Зараз ви читаєте новину «Фонд держмайна зриває наповнення державного бюджету - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути