Ексклюзиви
вівторок, 05 лютого 2013 13:05

Євросоюз погодився дати Україні 308 мільйонів на реконструкцію газопроводу

Євросоюз погодився дати Україні 308 мільйонів на реконструкцію газопроводу
Фото: censor.net.ua

Європейській Союз виділить кредит у розмірі EUR 308 млн на реконструкцію магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.

Про це сьогодні на прес-конференції повідомив міністр закордонних справ Леонід Кожара.

"Минулого тижня в Брюсселі ми обговорили питання кредитування реконструкції газопроводу, і європейська сторона погодилася прискорити виділення кредиту на ці цілі по лінії ЄБРР (Європейського банку реконструкції та розвитку) у розмірі 308 мільйонів євро", - розповів він.

Кожара додав, що Україна налаштована на обговорення з європейською стороною питань взаємодії з приводу реалізації на своїй території ряду програм ЄС, серед яких і реконструкція цього газопроводу.

Нагадаємо, пріоритетними проектами модернізації та реконструкції ГТС України є західний транзитний коридор (газопроводи "Союз", Уренгой-Помари-Ужгород і "Прогрес") і південний (газопроводи Єлець-Кременчук-Кривий Ріг, Ананьєв-Тирасполь-Ізмаїл).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров розповів ЄБРР про невтомну боротьбу з корупцією та сприятливий інвестклімат

Україна влітку 2011 року офіційно оголосила про початок докорінної модернізації своєї ГТС за рахунок власних коштів, яка, за попередніми розрахунками, обійдеться в $5,3 млрд протягом п'яти-семи років. Інвестиції в модернізацію магістральних газопроводів України дозволять зменшити собівартість транспортних послуг за рахунок поліпшення ефективності роботи системи в частині підвищення ККД.

Першим етапом реконструкції ГТС стануть роботи з модернізації газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, який передбачає реконструкцію української ділянки газопроводу і розрахований на три роки. Загальний обсяг інвестицій в перший етап оцінюється в $538,87 млн. У ЄБРР і ЄІБ планується залучити 308 млн (по $154 млн), ще $230,87 млн складуть власні кошти "Нафтогазу України".

Протяжність української ділянки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород становить 1160 км, діаметр труби - 1420 мм.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз погодився дати Україні 308 мільйонів на реконструкцію газопроводу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути