Ексклюзиви
середа, 05 жовтня 2016 13:08

Експерт розповів, чому дорожчає масло

Експерт розповів, чому дорожчає масло

В Україні за останній тиждень ціна на вершкове масло зросла на 10-15%. Кілограм масла у фірмових магазинах від виробників коштує 108-110 грн. У роздрібних магазинах - від 113 до 120 грн. Ціна більше підніматися не буде. Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла заступник голови асоціації виробників Укрмолпром Зінаїда Костенко.

"Масло подорожчало через зростання ціни на молоко. Зараз із ферм його приймають по 7,5-7,7 гривень, від населення по 3,20-3, 80. Але доки молоко від населення приїде на завод, воно додатково потребує пастеризації та очищення. Тому його ціна зростає до 7,5 гривень", - пояснює Зінаїда Костенко.

Для виготовлення кілограма масла йде 23 л молока.

"Якщо врахувати ціну на молоко, то кілограм масла може коштувати і 172 гривні. Підвищення цін не вигідне виробникам. Але більшість змушені були збільшити вартість, бо не вижили б. Ще одна причина подорожчання — відсутність декларування ціни виробниками. До жовтня кожен виробник мав задекларувати ціну і пояснити найменше подорожчання, підтвердити його документами. Тепер цей процес неконтрольований. Бо на три місяці відмінили державне регулювання цін", - говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ринках подорожчали капуста і буряк

Експерт переконана, що ціни на вершкове масло більше зростати не будуть. Навпаки, через місяць продукція подешевшає.

"Купівельна спроможність населення низька. Замість масла люди будуть більше купувати молока, сметани, сиру. На них ціна не піднялася так відчутно, бо на виготовлення йде менше сировини. Експорту зараз майже немає. Виробникам доведеться пристосовуватися до споживача і знижувати ціну", - додає Зінаїда Костенко.

Серед причин подорожчання вершкового масла також називають підвищення цін на електроенергію та мастильні матеріали.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому дорожчає масло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути