понеділок, 20 травня 2013 10:22

Експерт розповів, скільки газу Україна може отримати з Польщі та Угорщини

Експерт розповів, скільки газу Україна може отримати з Польщі та Угорщини
Дмитро Марунич: Реверсні поставки європейського газу в Україну з західного напрямку викликали передбачувану реакцію "Газпрому". Фото: focus.ua

Україна може щорічно отримувати 5,4 млрд куб. м газу за реверсною схемою з Угорщини та 600 млн куб. м з Польщі.

Про це розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у ефірі "Ера-FM".

"На сьогодні газотранспортна система, яку обслуговує "Укртрансгаз", одержує газ від RWE через Польщу до 5 мільйонів кубометрів на добу. З боку Угорщини - близько 50 тисяч кубометрів на добу за технічної можливості прийому 3 мільйони кубометрів на добу. У другому кварталі 2013 року після проведення технічних необхідних заходів, у тому числі синхронізації інших газопотоків і підписання угоди, через угорську ГТС "Укртрансгаз" може приймати до 15 мільйонів кубометрів газу на добу. Загалом до української ГТС з Угорщини щорічно можливо приймати до 5,4 мільярдів кубометрів газу. Річні поставки з Польщі поки не перевищують 600 мільйонів кубометрів", - сказав Марунич.

За його словами, реверсні поставки європейського газу в Україну з західного напрямку викликали передбачувану реакцію "Газпрому".

"Може йтися про "паперові" непрозорі операції, законність яких треба перевіряти. Якщо за віртуального реверсу транспортується наш газ, то це пряме порушення, за яке доведеться відповісти, заявив очільник "Газпрому". Разом з тим українська сторона не збирається припинять поставки газу з Європи. За умови сприятливої цінової кон'юнктури, що зазвичай створюється на спотовому ринку, вітчизняні споживачі можуть суттєво зекономити, споживаючи дешевший газ ресурс з Європи, на відміну від дорогого російського палива", - зазначив Марунич.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, скільки газу Україна може отримати з Польщі та Угорщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути