пʼятниця, 16 серпня 2013 20:17

Експерт розповів про головну проблему української економіки

Експерт розповів про головну проблему української економіки
Олександр Савченко Фото: dt.ua

За роки незалежності українська влада не навчилася вести грамотну економічну політику. Про це під час круглого столу сказав експерт, екс-заступник голови НБУ, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

Він переконаний, що однією з головних причин проблем економіки країни є архаїчність українського суспільства, і, відповідно, архаїчність структури економіки та економічної політики.

"Архаїчне — дуже влучне для України слово. У нас — архаїчне суспільство. Питома вага селянства у нас, певно, найбільша в Європі. Це малоосвічена, малокультурна, в формальному розумінні, частина суспільства. Також в Україні дуже велика п'ята колона. Нею я називаю людей, які не поважають Україну, не люблять її, і бажають їй не добра, а негараздів. Це український феномен, якого в Європі немає, і це треба враховувати. Також наше суспільство, на жаль, дуже мало освічене", - пояснив Савченко.

Він додав: "Був міф, що Україна була перед розпадом СРСР, найбільш розвинутою, але це не так. В Радянському союзі Україна була ізгоєм: культурним, освітнім, економічним. Все це разом і привело до ситуації, яку ми зараз маємо".

Перш за все, це стосується того, що економічні механізми в Україні також архаїчні, переконаний експерт.

"Якщо подивитися зараз на рівень наших інструментів монетарної політики, бюджетної, фіскальної, то ми дійсно залишилися приблизно на рівні 90-х років, - зауважив він. - Ситуація, на жаль, за 20 років майже не змінилася, і навіть погіршилася. Рівень нашої інтелектуальної еліти, яка зараз керує країною, не піднявся. І, мабуть, це стосується і нашого суспільства. Не думаю, що ми стали більш освіченими, культурними".

Звідси, за словами Савченка, виникає формула: "чим більше недооцінена національна валюта країни відносно паритету купівельної спроможності, тим більше нерозвинуте суспільство і рівень влади".

"Якщо враховувати паритет купівельної спроможності, то гривня мала б коштувати десь 4 (щодо долара — ред.). Ми за 20 років скотилися приблизно на передостаннє місце з країн (щодо вартості національної валюти — ред.). Так відбувається, бо всі економічні негаразди ми вирішуємо не завдяки адекватній політиці, а шляхом двох кроків: або раптова глибока девальвація, або інфляція. Тобто, перекладаємо всі негаразди на плечі маленьких українців, чесних бізнесменів, які зробили якісь накопичення, що потім знецінюються. І після цього всі стають бідними і починається поштовх розвитку. Але це дуже недолуга політика", - наголосив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів про головну проблему української економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути