субота, 30 січня 2016 10:00

Експерт розповів, для чого виводять гроші за кордон

Експерт розповів, для чого виводять гроші за кордон

За 10 років з України незаконно вивели за кордон $117 млрд, переважно це відмивання грошей, вважає радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ. Про це він розповів у коментарі Gazeta.ua.

"Ці гроші були не зовсім законні. У більшості випадків це банальне відмивання коштів. До 70 відсотків виведених грошей повертаються назад в Україну. Найбільшим інвестором нашої країни є Кіпр. Складно повірити, що кіпріоти масово кинулися вкладати в нашу країну. Зрозуміло, що це реінвестиції українців", - сказав експерт.

За словами Олексія Куща, гроші бізнесмени також виводять за кордон, щоб зберегти. Бо в Україні немає достатніх гарантій захисту приватної власності. При зміні влади підприємець ризикує втратити зароблене. За кордоном українці можуть вкладати в підприємства, землю, нерухомість.

"Будь-які заборони вивозу грошей не дадуть результату. Капітал знайде шпарину, щоб вислизнути.
Щоб запобігти вивезенню грошей держава має боротися з корупцією, реформувати законодавство і судову систему, щоб захистити приватну власність. Також потрібно створювати привабливу податкову систему, створювати гарні умови для інвестора", - вважає фінансист.

На думку Олексія Куща, в останні роки не сталося суттєвих зрушень в Україні для запобіганні виведення коштів.

Нагадаємо, Україна посіла 14-е місце в рейтингу країн з найвищими обсягами нелегального відтоку капіталів. Неурядова американська організація Global Financial Integrity оприлюднила звіт, у якому повідомляється, що з 2004 по 2013 роки з України нелегально вивезли $116,76 млрд.
Найбільший обсяг нелегального вивезення капіталу був зафіксований у 2012 р. - $21 млрд. У середньому за рік ця цифра становить близько $11,7 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, для чого виводять гроші за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути