пʼятниця, 01 травня 2015 13:55

Експерт розповів, чого чекати найближчим часом від гривні

Експерт розповів, чого чекати найближчим часом від гривні
Фото: finance.bigmir.net

Посилення позицій гривні спричинене сезонними особливостями експорту, імпорту, а також відносною стабільністю у зоні АТО. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Олександр Жолудь.

"Одна з економічних причин - сезонність. В осінньо-зимовий період скорочується експорт і збільшується імпорт. У весняно-літній - зворотня ситуація: в пешу чергу, скорочується імпорт енергоносіїв і зростає експорт, наприклад металів. Так, влітку найбільший попит на чорні метали, арматуру, які Україна виробляє і, які йдуть на будівництво", - розповів експерт.

Друга економічна, також сезонна, причина зміцнення курсу національної валюти, як зазначає він, полягає у впливі сільського господарства.

Не менш важливим фактором експерт називає зниження панічних настроїв.

"Треба розуміти, що стрибок у лютому, коли на міжбанку до 31 гривні доходило, на чорному ринку — понад 40 гривень, був викликаний панікою. Поступово вона вщухає і, відповідно, меншим є попит на валюту. Це також дуже впливає на зміцнення", - зауважив Жолудь.

Водночас, зазначив він, курс валют залежить від військово-політичної ситуації в країні - лишається постійна небезпека, пов'язана із зовнішньою агресією.

"Ми можемо досить чітко простежити, що у нас послаблення гривні значною мірою пов'язане з подіями, які сприймаються як поразки України. Якщо ми подивимось на ослаблення в лютому - це події в Дебальцевому. Ослаблення у вересні — це Іловайськ. На це Національний банк, та й уряд в цілому, впливати не може", - стверджує економіст.

Він прогнозує, що курс гривні коливатиметься в діапазоні 20-25 за долар.

"Якщо говорити про міжбанк, то можна прогнозувати коливання між 20 і 25 гривнями за долар протягом року. Якщо не зміниться ситуація. Є ризики, в першу чергу, пов'язані з тим, що у нас відбувається на сході", - вважає Жолудь.

"В Україні на сьогодні є гнучкий обмінний курс, тому коливання є нормальними. Якщо ми подивимось, то десь 10 березня ми мали курс близький до теперішнього, потім було ослаблення, потім знову зміцнення. Ці коливання є нормальними і відображають попит і пропозицію, які існують в конкретний момент. Щодо цього не треба хвилюватися чи боятися", - додав експерт.

Нагадаємо, що за тиждень з 23 по 30 квітня курс валюти, за Нацбанком України, зміцнився на 1,5 гривні до 21,04 за долар.

Останні антирекорди офіційна гривня встановила 26 лютого, коли долар злетів до рекордних 30,01 гривні, а євро - до 34,04 гривні.

Історичний мінімум на міжбанку зафіксували 24 лютого, коли долар підскочив до 33,50-34,20 грн. Останній тиждень гривня на міжбанку зміцнювалась так само стрімко, як і в курсі НБУ. Так, у четвер, 29 квітня, вона подорожчала до долара одразу на 1,22 гривні - до 20,97 за долар.

Бюджет на 2015 рік уряд розрахував, виходячи з середнього курсу на рівні 21,7 грн/дол.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чого чекати найближчим часом від гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути