четвер, 02 червня 2011 18:51

Експерт натякнув, що кодекс Тігіпка є "фількиною грамотою"

Експерт натякнув, що кодекс Тігіпка є "фількиною грамотою"

Норми Податкового кодексу на практиці не працюють

Про це під час конференції "Податкова реформа: перезавантаження" сказав голова Федерації роботодавців Дмитро Олійник.

"Податковий кодекс живе своїм життям. Точніше він лежить та не вмирає. А Податкова служба регулює життя підзаконними актами. Тобто веде відносини з бізнесом у трохи іншій площині", - зазначив Олійник.

Зокрема, за його словами не працює норма про автоматичне відшкодування ПДВ.

"Коли готували статтю про автоматичне відшкодування ПДВ, нам здавалося, що ми передбачили там усе. Думали, що запрацює програма, яка в електронному вигляді прийматиме декларацію і просто фіксує її, а не приймає рішення. У нас було розуміння того, з ким буде працювати бізнес і що то є таке - податкова служба. Ми розуміли її "вишуканість" у цій роботі. Пробували зробити так, щоб бізнес та податківець не бачили один одного",- зауважив експерт.

"Що ми отримали в житті? Я цього не бачив, але уявляю таку картину: сидить людина, має на столі кілька документів. Перший - баланс бюджету. По ньому ця поважна людина бачить, що в конкретному періоді до повернення може бути 500 млн чи 1 млрд. Машина показую, що до повернення потрібно, наприклад, 4 млрд. Ця поважна людина бере ручку й викреслює окремі компанії зі списку "до повернення" 2. Тому що в бюджеті грошей на це немає. І неважливо, що по критеріям для повернення ПДВ підходять більше компаній! Податкова випускає наказ про те, що автоматичне відшкодування ПДВ переводиться на ручне.", - додав Олійник.

Він констатує, що підприємцям потрібно вгадувати принципи, за якими на даний момент податкова повертає ПДВ й бути "більш винахідливими за чиновників". Каже, що позови до суду є одним із засобів, якими бізнесмени намагаються повернути належні їм гроші.

Зараз ви читаєте новину «Експерт натякнув, що кодекс Тігіпка є "фількиною грамотою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути