понеділок, 01 липня 2013 21:01

Експерт: накопичувальна пенсійна система в українських умовах — це побори

Експерт: накопичувальна пенсійна система в українських умовах — це побори
Фото: files.liga.net

25 червня п'ятеро депутатів від УДАРу — Павло Розенко, Оксана Продан, Ірина Геращенко, Ростислав Павленко та Наталія Агафонова - внесли у Верховну раду законопроект, яким пропонується запровадити в експериментальному режимі накопичувальну систему загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Пропонується, щоб з січня 2014 року і протягом двох років особи, молодші 26 років, відраховували по 2% від своєї заробітної плати в Накопичувальний пенсійний фонд, який потім буде вкладати їх в цінні папери. З 2016 року розмір відрахувань зросте до не менш, як 7%, і сплачувати його будуть особи, молодші 35 років. На думку авторів законопроекту, такі дії сприятимуть зростанню надходжень до бюджету і підвищенню рівня соціального захисту громадян. Проте 50-річний Олександр Сугоняко, економіст, голова Асоціації українських банків, вважає дану ініціативу передчасною. Про це він розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

Чи покращить законопроект соціальний захист громадян?

-Це все схоже на побори. Акумульовані кошти будуть використовуватися, щоб вирішувати проблеми дефіциту Пенсійного фонду. Тобто їх не розміщуватимуть в таких проектах, що будуть дозволяти збільшувати ресурс пенсійних фондів. Коли людина в 25 років хоче відкладати собі кошти на той час, коли їй буде 60, вона прагне бути впевненою, щоб ці кошти, які вона буде кудись відправляти, не зникнуть, що ті пенсійні фонди, де вони будуть зберігатися, їх дуже вдало розмістять в банку чи в інвестиційній компанії. А зараз люди не те, що не знають, що буде через 30-50 років, а й навіть через півроку з нашою економікою.

Країна зараз не готова до введення такої пенсійної системи?

- В нас зараз криза, а керманичі ніяк не можуть визнати, що це дійсно криза, а, відповідно, з нею треба боротися. Це несерйозно, це елемент знущання над українським суспільством — пропонувати законопроекти, які мають врегульовувати ситуацію, яка буде через 30-40 років. Вони повторюють точно те саме, що робила Юлія Володимирівна. У вересні місяці 2008 року вона зібрала експертів по економіці, і я їй говорив: "Оголошуйте, що ми знаходимося в кризі, що треба бюджет кризовий і думати, як долати цю кризу".

Запропонована сума відрахування в 2% - це оптимально?

- Уявіть, що вам треба стрибати в басейн, в який не налили води, і ви не бачите, що там внизу — вода чи скелі, а вам кажуть: стрибайте. А ви питаєте: а там балки червоного кольору чи блакитного? Так і тут. Яка різниця - чи 3%, чи 1,5%, чи 2%, якщо вся система в принципі працювати не може. Безумовно, це був би відповідний процент при нормальних умовах. Але ж вони ненормальні.

Адміністратора пенсійного фонду пропонується обирати шляхом конкурсу, він повинен мати не менше п'яти років досвіду. Чи багато в Україні претендентів на цю роль?

- Там, де є так звані конкурси, у нас обов'язково 100% присутня корупція. А компанії з досвідом у нас є, декілька сотень пенсійних фондів набереться. Серед людей, що там працювали, можна знайти пару тисяч чоловік висококваліфікованих. Але нашій владі толкові люди не потрібні, їм треба люди або відповідного складу - кримінальної психології, або відповідної місцевості народження.

Через який час можна було б вносити такий законопроект?

-Через рік після того, як прийдуть люди, які будуть говорити правду про стан в економіці. Коли це може статися — питання до пророків, ясновидців. Я до них не належу.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: накопичувальна пенсійна система в українських умовах — це побори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути