вівторок, 28 жовтня 2014 17:55

Доларові ціни на квартири просіли на третину

Доларові ціни на квартири просіли на третину
Фото:segodnya.ua

Валютні коливання кардинально змінили ситуацію на вторинному ринку нерухомості. Ціни, номіновані в доларах, просіли на третину, а кількість угод помітно скоротилася.

Експерти не можуть давати довгострокові прогнози і вважають що в найближчі півроку на ринку нерухомості не варто очікувати істотних змін. Втім, є деякі підстави вважати, що ринок найближчим часом пожвавиться, пише "Минфин".

За словами керуючого директора компанії ARPA Real Estate Михайла Артюхова, середній чек покупки протягом року зменшився від 5 до 15% на 1-2-х кімнатні квартири, в залежності від регіону і класу об'єкта.

"Якщо порівнювати з аналогічним періодом 2013 року, то у валюті квартири подешевшали приблизно на 30%", - говорить він.

Що стосується ситуації в столиці, то основним фактором, що впливає на ринок залишаються валютні коливання та стан економіки в цілому. Все що відбуваються з початку року новини, звичайно ж, негативно позначилися на ринку.

На думку Сергія Костецького, провідного аналітика компанії SV Development, ситуація на ринку "вторинки" настільки динамічна, що не піддається прогнозуванню хоча б у середньостроковій перспективи, а одним з найважливіших факторів впливу залишається курс долара.

Він визначає не тільки ціни, але і обсяги пропозиції - люди не поспішають продавати нерухомість у непередбачуваний час. Тім не менш, відносна стабілізація на валютному ринку, зроблена практично силовими методами Нацбанком, призвела до зростання числа пропозицій на продаж.

"Протягом кількох тижнів курс долара тримається на рівні 12,95, це вже стало позначатися позитивно: на ринок стали повертатися продаж. Люди навіть за продаж своєї нерухомості прекрасно розуміли, що курс долара до виборів особливо не зміниться", - говорить експерт.

Згідно інформації Adress.ua у вересні середня ціна однокімнатної квартири в Києві склала 62,8 тисяч доларів. Двокімнатна з цього ж сегменту - близько 100,1 тисяч доларів, трикімнатна 149,6 тисяч доларів.

Кількість виставлених на продаж квартир у Києві - 48 126, для порівняння - у вересні минулого року кількість пропозицій було зафіксовано на рівні 44 529 квартир.

Момент, коли можна було виторгувати знижку до 20% від стартової вартості об'єкта пройшов ще 3-4 місяці тому. При цьому, як каже Сергій Костецький, за нинішньої ситуації торг все ж можливий, але не настільки істотний, адже ринок зараз "практично мертвий".

"У нинішній ситуації прогнози давати вкрай складно. На мій погляд, в найближчі півроку не передбачається приводів для збільшення кількості угод. Що стосується цін, то корекція відбулася досить серйозна і яких-небудь масштабних коливань не відбудеться", - каже Михайло Артюхов.

Втім, аналітики DOM.RIA.com дотримуються протилежної думки. Вони впевнені, що вже у другій половині листопада кількість угод з продажу нерухомості на вторинному ринку може зрости на 25-30% в порівнянні з вереснем-жовтнем 2014.

На збільшення кількості урік може вплинути те, що в Криму запрацювала система реєстрації нерухомості - охочі продати нерухомість на півострові і придбати її на материковій частині України, починають шукати підходящі варіанти. Також на збільшення урік купівлі-продажу нерухомості може вплинути результат виборів у Верховну Раду.

Зараз ви читаєте новину «Доларові ціни на квартири просіли на третину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути