субота, 08 вересня 2012 19:30

"Чорного дня" на валютному ринку не було, девальвація помірна - Савченко

"Чорного дня" на валютному ринку не було, девальвація помірна - Савченко
Олександр Савченко: хотів, щоб наші люди звикали до таких коливань курсу. Фото: radiosvoboda.org

Падіння курсу гривні на міжбанківському валютному ринку, що сталося на початку цього тижня, можна пояснити невиходом Національного банку України (НБУ) з інтервенціями на міжбанк і збільшенням гривневої ліквідності банків.

Таку думку висловив колишній заступник голови Нацбанку, ректор Міжнародного інституту бізнесу, доктор економічних наук Олександр Савченко в ефірі Українського радіо.

"З одного боку, Національний банк тоді не виходив з валютними інтервенціями на міжбанківський ринок. З іншого - напередодні банки несподівано отримали багато гривні на свої коррахунки. Це був їм подарунок. Але, як бачите, у нас подарунки виходять боком. Бо з гривнею треба щось робити - це платний ресурс для банків. У них є дві альтернативи: перша - надати кредит, друга - купити якийсь актив, який зростатиме в ціні. Кредити банки вже майже не дають. Вони вирішили, що найкращим активом буде американський долар, і почали купувати його. Відповідно, коли попит на долар зріс, його ціна виросла", - сказав він.

За його словами, девальвація гривні була помірною.

"Я би не назвав це "чорним днем". Девальвація відбулася в рамках 2-3%. Якщо ми візьмемо закордонні ринки валют, то це нормальна ситуація. Більше того, я би хотів, щоб наші люди звикали до таких коливань курсу. Звісно, якщо за здешевленням гривні буде її посилення", - зазначив Савченко.

Нагадаємо, 4 вересня котирування курсу гривні на міжбанку досягли рівня 8,1420-8,1520 грн/дол.

Зазначимо, що до кінця тижня ситуація стабілізувалася. Вже 6 вересня курс гривні на міжбанку зміцнився до 8,1225 грн/дол. з 8,1400 грн/дол. у попередній робочий день.

Зараз ви читаєте новину «"Чорного дня" на валютному ринку не було, девальвація помірна - Савченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути