понеділок, 17 березня 2014 17:20

Спецтема: Кримська криза: "тиха" війна та анексія

"Процвітатимуть безробіття і безгрошів'я": які жахи чекають на "російський" Крим

"Процвітатимуть безробіття і безгрошів'я": які жахи чекають на "російський" Крим
Фото: radiosvoboda.org

Крим перетвориться на Абхазію. Найближчий рік там процвітатимуть безробіття і безгрошів'я.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив економіст Борис Кушнірук.

"Після приєднання Криму до Росії виникає безліч питань. Перше - це мобільний звя'зок. Всі кримчани мають український мобільний зв'язок і вони терміново мусять переходити на російський. А в Росії немає мережі, яку вільно можуть надати, тобто на деякий час кримчани втратять зв'язок повністю. Втрачається можливість закуповувати продукти й речі в Україні, якщо вони перейдуть на рублі, якими тут ніхто не користується. До того ж курс обміну цих рублів в Україні буде значно нижчим, ніж, скажімо, в тому ж Криму. Доведеться рублі міняти на долари, а долари на гривні. Так вони втратять багато грошей", - розповів Кушнірук.

На думку експерта, всі банки на території Криму найближчі кілька місяців мають закритись.

"У Криму близько 2 мільярдів гривень в кредитах. Виникає питання: за українською системою люди мають їх повертати, а за російською - ні? Але тоді й банк може не платити депозитів. Україна, зі свого боку, заблокує реєстри й платіжну систему. До того ж виникнуть питання по соціальній сфері. Якщо в березні всі отримали гроші, то в квітні вже виникнуть проблеми з отриманням грошей", - спрогнозував Кушнірук.

Він вважає, що зростуть ціни на харчі та російські товари, вони будуть у півтора разу вищі, ніж у Росії, бо в ціні буде закладена ще й доставка. Туристичний сезон цього року буде повністю провалений, додав експерт.

"Туристичний сезон в Криму ніколи не відновиться. Більшість туристів, які там були, - з України. Тепер бажання їздити в Крим надовго відпаде, а росіяни не зможуть потрапити на територію, бо їм доведеться добру частину проїхати через територію України. Міст між Керччю та Росією заклали "для понту". Це безглузде витрачання грошей, і якби воно було доцільним, його будували б ще за Союзу. До того ж Росія претендує на державні курорти, які є на території Криму, а це призведе до того, що Україна буде судитися в міжнародних судах. А це значить, що жоден міжнародний інвестор на територію Криму не прийде", - наголосив Кушнірук.

Після переходу Криму на російський рубль потрібно проводити грошову реформу, додає економіст Олександр Кірш.

"Зараз ситуація в Україні залежить від Нацбанку. В першу чергу вони мають вирішити, що робити з кримською масою грошей. Чи їх окремо помічати й спалювати, чи проводити грошову реформу, чи вони підуть в Росію і будуть нам потім пред'явлені, від чого у нас зросте в ціні наша валюта", - зауважив експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Процвітатимуть безробіття і безгрошів'я": які жахи чекають на "російський" Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути