пʼятниця, 13 вересня 2013 16:06

Без МВФ матимемо курс 8,3 гривні за долар - Охріменко

Без МВФ матимемо курс 8,3 гривні за долар - Охріменко
Олександр Охріменко розповів, наскільки важлива допомога Європи та МВФ для України. Фото: obozrevatel.com

Україна отримає макрофінансову допомогу від Європейського Союзу тільки після відновлення співпраці Києва з Міжнародним валютним фондом (МВФ), заявив журналістам посол Європейського Союзу Ян Томбінський.

Якщо Україна не отримає грошей МВФ, то кургс гривні становитиме 8,3 грн/$ на початку наступного року, розповів в інетрв'ю Gazeta.ua президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

У разі ж отримання коштів, Національному банку України (НБУ) доведеться купувати долари.

- Наскільки важлива допомога Європи та МВФ для України?

- Якщо говорити про стратегії, то дуже важлива. Тобто на погашення боргу за газ - ні, не обов'язково, але для реконструкції металургійного підприємства, як "Азовсталь", важливо. Є галузі, які необхідно оновити. Металургія, де старе обладнання, великі витрати енергії й це треба переробити. Є нафтохімія: старе обладнання, беремо нафту, а бензину виробляємо мало. Треба оновлювати. Сільське господарство - елеватори, станції зберігання, харчові заводи. Але нові! Бо у нас проблема є така, що ми збираємо шикарні урожаї, але їх треба переробляти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров: Кожен день дії кабальної газової угоди віддаляє Україну від Росії

- На яких умовах нам можуть надати гроші?

- Якщо говорити про міжнародні фінансові організації: Європейський банк реконструкцій та розвитку, Світовий банк і так далі, то, як правило, вони співпрацюють із тими організаціями, які співпрацюють з Міжнародним валютним фондом. Треба врахувати, що на сьогодні більшість міжнародних фінансових організацій дивляться зі сподіванням на підписання договору про асоціацію, бо це дуже позитивний факт. Якщо ми його підпишемо, то можна сподіватись, що кредити від ЄБРР і Світового банку ми точно отримаємо, але можна ще й сподіватись на отримання інших кредитів, бо для європейських організацій - це дуже принципове питання присутність договору. Відношення зразу міняється.

- Для чого ці гроші видаватимуть?

- До прикладу, гроші ЄБРР можна витратити на будівництво інфраструктури: доріг, мостів, реконструкцію ліній електропередач. Тобто гроші мають бути направленні або на енергозбереження, або розвиток державної інфраструктури. Це має бути спрямоване на зменшення залежності від Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВС замовило спецавтомобілів майже на 11 мільйонів

- Кому в Україні вигідні стрибки курсу?

- Дестабілізувати курс гривні дуже хочуть валютні спекулянти, бо на такій паніці вони заробляють. Для банківської системи і бізнесу різкі зміни курсу - це не добре. Нормальні коливання гривні-долара - це 2,5% у плюс чи мінус. А швидкі зміни курсу на 10-20% - це негативний вплив на всіх.

- Є якась політична складова у наданні нам коштів?

- Можливо, для якихось політичних сил розкачування курсу вигідно, бо з таких умов можна буде трошки заробити рейтинг. Думаю, що знецінення гривні 2008 року була зроблена для того, щоб Тимошенко не стала президентом і через це курс підняли до 8 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Без МВФ матимемо курс 8,3 гривні за долар - Охріменко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути