вівторок, 05 липня 2016 16:44

"Ну что, бандеровец, скоро наши придут" - активіст розповів про настрої у Слов'янську

"Ну что, бандеровец, скоро наши придут" - активіст розповів про настрої у Слов'янську
Микола Тішаков, Gazeta.ua

- Зараз у місті є газ та електроенергія. Працюють магазини, транслюють українські телеканали. Після звільнення нічого цього не було. Багато нових патріотичних організацій. Але при владі досі - люди, які допомагали бойовикам захопити місто, - каже голова громадської організації Слов'янська "Антикорупційна варта" 65-річний Микола Тішаков.

5 липня Україна відзначає другу річницю звільнення від російських бойовиків Слов'янська на Донеччині.

- Місцеві вибори проводили за старими правилами, - продовжує Микола Тішаков. - Окружну комісію, яка не хотіла сприяти обранню теперішнього мера Вадима Ляха, розформували (у листопаді 2015 року у Слов'янську за кандидата від "Опозиційного блоку" Вадима Ляха віддали голоси 52,077% виборців, - Gazeta.ua). У результаті, до виконкому потрапила команда, що була перед окупацією. До чого призвела їхня робота раніше, ми вже знаємо. Є відео, на якому видно як Вадим Лях тисне руку Пономарьову (В'ячеслав Пономарьов керував містом під час окупації, - Gazeta.ua). У міській владі багато пристосуванців. До добра це не приведе.

Які основні недоліки в роботі місцевої влади?

- Корупція. Багато питань щодо тендерних закупівель міського відділу освіти. Маємо підозри, що крадуть на водо- та електропостачанні, опаленні. Надіслали 2 запити до міськвиконкому та поліції. Але громадськість не впливає на дії влади.

Добре, що до патріотичних організацій вступає молодь і освітяни. Люди думають, що вони більше впливають на життя міста. Це не так. Ми не можемо навіть добитися покарання зрадників, які допомагали бойовикам під час окупації. У поліції кажуть: за нашими законами немає підстав їх затримувати. Під час війни живемо за законами мирного часу. У місті багато хто активно співпрацював з бойовиками, співчував їм. Поводяться за приказкою "близько лікоть, та не вкусиш". Усвідомлюють, що лишилися непокараними. Навіть у транспорті можуть сказати: "Ну что, бандеровец, подождите еще, скоро наши придут". Раніше люди думали: виженемо москалів і зрадників, заживемо добре. Так не виходить. Вони розчаровані. У наших активістів - постійні проблеми з фінансами. Місцеві багатії не дуже милують. Бо самі замазані і в корупції, і в співпраці з бойовиками.

Чи відбудували Слов'янський за 2 роки?

- Справи рухаються непогано. Навіть зруйнований район Семенівка відновили відсотків на 60. Але й тут є проблеми. Європейці давали мільйон євро на відбудову закинутого гуртожитку. Щоб там могли жити переселенці. Але побачили, що тут без відкатів ніхто нічого не будуватиме й проект зірвався.

Яка ситуація з працевлаштуванням?

- Великі проблеми. Молодь не залишається. Хто поїхав вчитися до Харкова чи Дніпра, - не повертаються. Роботи немає. Навіть заводи, які були цілими до окупації, дорізають на метал. Люди працюють у приватних підприємців, які виготовляють посуд, на базарах, у магазинах. Ще у комунальній сфері й освіті. Середня зарплата - 1,5 - 2 тисячі гривень. Виглядає, що чіткої програми відновлення й розвитку міста немає. Ніхто цим не займається.

Які настрої серед місцевих? Після звільнення Слов'янська ви казали, що 70 % мешканців Україну не сприймають.

- На жаль, люди не змінюються. Можуть лише затаїтися. Не треба боятися ворога, бо знаєш, що він ворог. Так само - з друзями. Боятися треба байдужих. Невідомо, чого від них чекати. А таких у Слов'янську - більшість. Патріотична здебільшого молодь, яка виїжджає. Знаю дуже мало людей, які змінили думку після визволення.

Зараз ви читаєте новину «"Ну что, бандеровец, скоро наши придут" - активіст розповів про настрої у Слов'янську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути