субота, 04 липня 2015 10:45

Горбатого могила виправить: міліціонери у зоні АТО організували бізнес з бойовиками - ЗМІ

Горбатого могила виправить: міліціонери у зоні АТО організували бізнес з бойовиками - ЗМІ

Деякі українські військові в зоні АТО ведуть нелегальну торгівлю з бойовиками через лінію розмежування.

Про це пише Володимир Мартін у статті для "ZN.UA". Як приклад він наводить схему торгівлі поблизу Станиці Луганської.

Хоча в цій місцевості майже щодоби йдуть перестрілки, в період затишшя міліціонери міліцейського батальйону "Чернігів" домовилися з бойовиками про ведення спільного бізнесу, запевняє Мартін.

"В результаті таких домовленостей вантажівки з продуктами, які за документами призначалися для торгових точок Станиці, у супроводі міліції серед ночі під'їжджали до напівзруйнованого мосту, рух через який офіційно закрито. Весь товар вивантажується на українській стороні, а далі носильники з місцевих жителів (так звані "мурашки") переносили його через напівзруйнований міст на протилежний берег", - йдеться у статті.

Таким чином, за ніч переправлено десятки тонн товарів, які потім продають у кілька разів дорожче в окупованому Луганську. Командування підрозділів Збройних сил України, що дислокується у Станиці, мовчало, оскільки теж отримувало свою частку, стверджує Мартін.

Наприкінці весни в ході планової ротації у Станицю Луганську заїхала нова військова бригада - 128-я із Закарпаття, яка певний час принципово відмовлялася вести бізнес з бойовиками.

"На жаль, ця принциповість не витримала випробування часом, вона протрималася лише кілька тижнів, до узгодження відсотка по комерції", - наголошується в статті.

Кінець цій схемі прийшов 16 червня. Тоді підрозділ, "що має певне відношення до СБУ", затримав у Станиці Луганській вісім вантажівок з алкоголем і продуктами, які рухалися в бік передової.

"Відразу після затримання вантажівок місце дислокації наближеного до СБУ підрозділу оточили бійці "Чернігова" і 128-ї бригади (останні навіть приїхали на своїй бронетехніці), які вимагали відпустити вантаж. Словесне протистояння ледь не переросло у збройне, і тільки коли на місце прибув викликаний з Новоайдару силовий підрозділ СБУ, сторони розійшлися мирно", - розповідає автор.

Після гучного скандалу "Чернігів" вивели з Луганської області, нелегальні переправлення вантажу через міст припинилися.

"Однак якщо врахувати той факт, що військова бригада прибула в Станицю із західної області, яка межує з чотирма країнами ЄС (бізнес на контрабанді тут успішно ведуть представники всіх силових структур), можна не сумніватися - комерційне затишшя з "ЛНР" має лише тимчасовий характер", - припускає Мартін.

Таким чином, вимоги влади блокувати окуповані території розбиваються об спокусливі можливості отримати прибуток.

Зараз ви читаєте новину «Горбатого могила виправить: міліціонери у зоні АТО організували бізнес з бойовиками - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути