субота, 08 березня 2014 23:43

Донецьку ОДА цілодобово захищають від сепаратистів 500 співробітників МВС
20

Фото: Тетяна Заровна

Сьогодні на площі Леніна в Донецьку мітингували близько 2,5 тис. прибічників заарештованого лідера сепаратистів Павла Губарєва.

Серед мітингуючих були учасники руху "Східний фронт", члени КПУ, представники партій Наталії Вітренко і "Російський блок". Вони тримали прапори Росії, "Донецької республіки" і "Російського блоку". Вимагали свободи для самопроголошеного народного губернатора і референдуму по аналогії з кримським.

Поки Губарєв і його наближені знаходяться під арештом, у донецьких сепаратистів намітився новий керівник. Це маловідомий молодий чоловік Сергій Циплаков.

- Штаб продовжує працювати! Ми невразливі! Наш опір не припиняється! Ми переможемо! - заявив Циплаков на мітингу.

Циплаков є представником "Російської національної єдності". Колишні однокурсники з Донецького національного університету називають його пташеням Сергія Баришнікова - доцента кафедри політології Донну, обидва є завсідниками націоналістичних російських маршів та прибічниками руху "Донбас за Євразійський Союз".

Після мітингу на пл. Леніна сепаратисти з криками "Росія!" відправилися ходою на черговий штурм облдержадміністрації. Але до ОДА дійшли не більше 600 осіб. Там присутні зустріли посилену охорону. Будівля оточена по усьому периметру. Охорону громадського порядку в цьому районі цілодобово несуть в середньому близько 500 співробітників міліції.

Губаревці проскандували: "Свободу Губарєву!" та "Тарута — іуда!" й розійшлися.

Завтра сепаратисти знову скликають своїх людей на мітинг біля пам'ятника Леніна. Вони розраховують на приїзд депутата Держдуми РФ Володимира Жириновського. Завтрашню акцію обіцяють зробити масовішою і вже назвали її "Днем російського гніву".

Так само завтра в Донецьку на площі Леніна відбудеться масовий проукраїнський мітинг, тема якого - протест проти політики Володимира Путіна відносно Криму і військової агресії.
- Ми посилили правоохоронні органи, є судове рішення, що забороняє проводити збори біля облдержадміністрації. Працюємо над тим, щоб радикальних елементів, які закликають до розкольницьких дій і насильства, щоб все це жорстко присікати. Ми за мир, ми за єдину Україну, та ми за дружбу з Росією. Тому у нас не буде конфронтації. Є й такі, хто відпрацьовує інші сценарії, але я думаю ми і з ними порозуміємося. А найбільш радикальні, як пан Губарєв - це людина з нестійкою психікою - то вже історія. Ми хочемо будувати інше, квітуче життя Донбасу. Зараз Донецьк повністю під контролем влади і правоохоронних органів, - запевняє новий губернатор Сергій Тарута.

Незважаючи на обіцянку Тарути про те, що вихідні дні в Донецьку пройдуть спокійно, громадськість стривожена інформацією про візит Жириновского. Побоюються, що виступ цього політика перед натовпом прибічників відділення Донбасу від України виллється в масові безлади. Активісти звертаються до представників влади з проханням не допустити нової хвилі агресії, яку може спровокувати лідер ЛДПР.

Зараз ви читаєте новину «Донецьку ОДА цілодобово захищають від сепаратистів 500 співробітників МВС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути