Ексклюзиви
четвер, 18 серпня 2016 09:30

8 українців, які стали відомими в світі за 25 років
7

За 25 років українці, які виїхали за кордон, зуміли здобути славу та визнання міжнародної спільноти. Спортсмени, програмісти, науковці, економісти, актори.

Gazeta.ua зібрала рейтинг наших співвітчизників, які досягли професіональних висот у різних галузях.

Автор: www.hse.ru
  Юлій Санніков
Юлій Санніков

Юлій Санніков
Економіст, професор Прінстонського університету, США. У квітні цього року отримав медаль Кларка за внесок у розвиток економіки. Саннікову прогнозують Нобелівську премію. Тричі представляв Україну на всесвітній математичній олімпіаді, де виграв 3 золоті медалі. У США закінчив математичний факультет Прінстонського університету. Його одразу прийняли на докторську програму з управління бізнесом в Стенфордській школі бізнесу. 2004-го захистив докторську дисертацію. З липня 2008 року викладає на економічному факультеті Прінстонського університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 відомих українців з черкаським корінням

Михайло Тукало
Доктор біологічних наук. З 1994 по 2002 роки працював у Європейській лабораторії молекулярної біології, що в Греноблі, Франція. Це - найдовший контракт в історії Європейської лабораторії. У цьому центрі проводять дослідження найталановитіші вчені світу. Після закінчення контракту, незважаючи на запрошення з інших закордонних наукових установ, Михайло Тукало разом із сім'єю повернувся в Україну. Досліджує структурні основи РНК-білкового впізнавання в Інституті молекулярної біології й генетики НАН України.

Автор: life.pravda.com.ua
  Наталія Шульга
Наталія Шульга

Наталія Шульга
Молекулярний біолог зі світовим ім'ям. З 1992 по 2005 працювала у Дослідницькому інституті Рочестера, США. Проводила дослідження у галузі біохімії, молекулярної біології, клітинної біології, мікроскопії та молекулярної генетики. Винайшла метод, завдяки якому можна спостерігати живу клітину в тривимірному просторі й у реальному часі. В Україну повернулася 2005-го на запрошення Києво-Могилянської академії. 2007-го стала співзасновником "Українського наукового клубу". Активний учасник професійних спільнот - "Наукове товариство ім. Шевченка", "Українська асоціація нейронаук", "Топ Клуб", "Асоціація випускників Аспену".

Автор: wob.su
  Макс Левчин
Макс Левчин

Макс Левчин
Один із засновників системи електронних платежів PayPal. Народився в Києві в єврейській родині. 1991 року сім'я емігрувала в США. Там Макс вступив до Іллінойського університету. 1998 року переїхав до Кремнієвої долини. Запустив декілька невдалих стартапів. 1999-го створив першу систему "електронних грошей", яка стала невразливою до хакерських атак, що розорили інші подібні сервіси. У перші місяці після запуску проекту компанія Nokia інвестувала $3,5 млн, Deutsche Bank - $1,5 млн. Усього в PayPal банки вклали більш як $20 млн.

2002 року систему PayPal викупила інтернет-аукціон eBay за $2,2 млрд. Нещодавно Левчин запустив новий проект Slide.com - систему обміну фотоальбомами в мережі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ -15 вітчизняних винаходів за 25 років

Автор: lubiteliyablok.com
  Сторінка стартапу Rentberry
Сторінка стартапу Rentberry

Олексій Любинський, Лілія Остапчук, Арсен Костенко
Засновники популярного у США стартапу для оренди житла Rentberry. Торік у грудні стартап залучив $845 тис. від світових інвесторів і отримав оцінку у $3 млн, не маючи готового продукту. У проект інвестували представники компаній Google, WP Global Partners і Boston Venture Fund. Сумарно Rentberry залучила інвестиції на суму $1,17 млн. Команда складається з 11 осіб: 8 працівників у Києві і 3 в Сан-Франциско.

Дмитро Христич
Найбільш результативний український хокеїст в історії Національної хокейної ліги (НХЛ) - 596 балів у регулярних чемпіонатах. У НХЛ провів 811 матчів; учасник матчів усіх зірок 1997 і 1999 років. У складі національної збірної СРСР переможець чемпіонату світу 1990 року. 1993 року грав за клуб НХЛ Washington Capitals. Згодом виступав за Los Angeles Kings, Boston Bruins та Toronto Maple Leafs. Двічі брав участь у матчі всіх зірок НХЛ. Хокейну кар'єру завершив 2004 року через травми. Живе в Україні та США. Зараз професійно грає в гольф. Посів 9 місце в Кубку України 2009 року, віце-президент Федерації гольфу України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 видавництв незалежної України

Автор: fbu.ua
  Олексій Лень
Олексій Лень

Олексій Лень
Український баскетболіст родом з Антрациту Луганської області. Грає за американський клуб Phoenix Suns ліги NBA. До США переїхав 2011 року. До команди університету Меріленду Олексій Лень отримав запрошення від її тренера Роберта Ехсана. Був обраний у Phoenix Suns під п'ятим номером на драфті. Такий високий номер представник України отримав вперше в історії — раніше рекорд належав Віталію Потапенку, якого "Клівленд Кавальерз" обрав під 12-м "піком" 1996-го. Свою кар'єру мріє закінчити у "Фінікс Санз" і ставить за мету бути одним із кращих центрових ліги. У вільний час допомагає дітям з бідних родин міста, в якому живе.

Автор: www.kinokadr.ru
  Ольга Куриленко
Ольга Куриленко

Ольга Куриленко
Акторка та модель. Родом із Бердянська Запорізької області. У дитинстві вивчала англійську мову та відвідувала балетну студію. 1992 року з мамою переїхала в Москву, а через 3 роки - в Париж. Там підписала контракт з агентством Madison. У 18 років з'явилась на обкладинках журналів Glamour, ELLE, Madame Figaro, Marie Claire та Vogue. Отримала популярність як актриса після виходу фільму "Париж, я люблю тебе". У ньому зіграла з Елайджею Вудом. 2008 року Куриленко обрали на роль дівчини Бонда у фільмі про агента 007. Отримала нагороду "найкраща актриса" за фільм "Перст кохання" на Бруклінському міжнародному кінофестивалі. Зараз знімається у китайському 3D-фільмі "Глибинні імперії", який за спецефектами повинен перевершити "Аватар".

Зараз ви читаєте новину «8 українців, які стали відомими в світі за 25 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути