середа, 31 липня 2013 14:03

Живий класик польського мистецтва приїхав до Львова із виставкою
9

Фото: Фото: Ольга Швед

30 липня у Львівському Палаці мистецтв, вул. Коперніка. 17 відкрили виставку 84-річного професора Анджея Струмілло – живого класика, старійшини мистецтва Польщі.

Струмілло в 1945 році почав фотографувати, трохи пізніше захопився живописом, графікою, малюнком, інсталяцією і скульптурою. Він створював дизайн книг, організовував виставки, працював сценографом, робив театральні та телевізійні постановки, писав поезію. До Львова привезли його графічні роботи, малюнок, інсталяції, фотографії та листки із щоденника у форматі А4. Усього 150 робіт, 50 із них - графічних та ілюстрації до книг.

"У житті я хотів опанувати багато видів мистецтва. Однак розумів, що життя надто коротке, щоб зациклюватись на чомусь одному, тому мій творчий доробок настільки великий і різноманітний", - каже митець Анджей Струмілло.

Анджей Струмілло народився у Вільнюсі, Литва. Навчався у Державній Вищій школі образотворчих мистецтв у Лодзі, в Академії витончених мистецтв у Кракові. Створив колекцію мистецтва і матеріальної культури Далекого та Близького Сходу для етнографічного музею в Кракові і Музея Азії і Тихого океану в Варшаві. Серед багатьох його нагород є державна нагорода, дві нагороди від міністра культури і мистецтва, нагорода від Міністерства закордонних справ, і нагорода від міста Варшави.

"Це митець-феномен. Він об'їздив півсвіту, побачив все, що лише можна побачити, опанував багато видів мистецтва однаково добре. В основі його творчості - людина, це концепція усіх його робіт. Особливо вражають ілюстрації до книг - він малював їх до шведської, в'єтнамської, вірменської, російської літератури. Струмілло - митець, який відкритий до світу", - каже мистецтвознавець Мечислав Малавський.

Зараз ви читаєте новину «Живий класик польського мистецтва приїхав до Львова із виставкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі