вівторок, 27 травня 2014 21:47

Візитку Яроша знайшли у Каннах біля російського павільйону
5

Фото: надані режисером Мирославом Слабошпицьким

Візитка Яроша добралась до Каннського кінофестивалю. Про це повідомив режисер Мирослав Слабошпицький та надав Gazeta.ua фотографії, що підтверджують достовірність цієї інформації. Режисер сфотографувався з візиткою на фоні російського павільйону в Каннах. Для підстраховки так само вчинили режисер і продюсер Валентин Васянович та директор компанії "Артхаус Трафік" Денис Іванов.

Після цього Мирослав Слабошпицький привіз до України аж три нагороди Тижня Критики Каннського кінофестивалю за дебютний повнометражний фільм "Плем'я".

У стрічці розповідається про життя глухонімих в інтернаті. Спілкування у фільмі відбувається повністю мовою жестів. У ньому нема субтитрів.

"Тиждень критики — це офіційна паралельна програма Каннського фестивалю. На моєму дипломі стоїть підпис Жиля Жакоба (президент Каннського кінофестивалю з 2001 року — Gazeta.ua). Жакоб — бог Каннського фестивалю, - пояснює режисер. - Словом, це не Short Film Corner і не "сливной бачок".

На гран-прі претендували ще 7 стрічок.

"Не дуже вірю в призи, тому що на фестивалях не часто нагороджують радикальні фільми, - продовжує Мирослав Слабошпицький. - Дуже складно зробити у кіно щось нове. Людей практично не можливо здивувати, тому що кіно існує більше 100 років. Скандальність "Плем'я" у тому, що це абсолютно вільний фільм, як кіно із зірваною шкірою."

Працювали над фільмом 4 роки. Кастинг акторів тривав рік, у якому взяли участь близько 300 людей з вадами слуху. Зйомки відбувалися від жовтня 2013 року в Києві. Бюджет картини — 16 млн грн., половина з яких — державні кошти. Стрічку показуватиме Франція, Японія, Нідерланди та Данія. Також автори картини ведуть переговори з прокатниками в США.

"На Каннському журі судять фільми, які відібрала програмна дирекція фестивалю. Але є окремі люди, які вважають, що мають теж право відбирати картини на свій страх і ризик, - каже голова Наглядової ради "Мультіплекс-холдінг" Антон Пугач. - Вигода в тому, що каннську програму формують люди під тиском геополітичних мотивів з першого фестивалю. Його проводять на достатньо пафосній ноті. А кінокритики не обтяжені такою відповідальністю. Тиждень критики — це Каннський фестиваль у чистому вигляді. Його ідеальна версія. Але фокус камер завжди наведений на офіційну програму, то здається, наче цей захід периферійний. Але в професійному середовищі все навпаки."

Днями картина "Плем'я" поїде до Росії на Міжнародний кінофестиваль імені Андрія Тарковського "Дзеркало".

Зараз ви читаєте новину «Візитку Яроша знайшли у Каннах біля російського павільйону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі