Ексклюзиви
понеділок, 03 вересня 2012 12:16

Видали сто видатних перекладів віршів Рільке

  Сто поезій. Сто перекладів. Сто шедеврів
Сто поезій. Сто перекладів. Сто шедеврів

У видавництві "Либідь" вийшла збірка "Райнер Марія Рільке. Сто поезій у перекладі Мойсея Фішбейна. – Rainer Maria Rilke. Hundert Gedichte. ?bersetzt ins Ukrainische von Moses Fishbein".

Видавці зазначають, що книга стане неоціненним дарунком тим, хто прагне високого поетичного Слова. Творчість великого австрійського поета Р. М. Рільке (1875 – 1926) належить до найвищих здобутків світової поезії. Вона є "поетичним синтезом усебуття". У цій книжці – і німецькомовні оригінали поезій Рільке, і їхнє українське відтворення – переклади визначного українського поета й перекладача Мойсея Фішбейна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо тепер українського Умберто Еко" - поет про нову книгу Винничука

Ці два поетичні світи, зливаючись, утворюють нову мистецьку реальність. Поєднана із символічними візіями Мікалоюса Константінаса Чюрльоніса, що його твори використано в оформленні книжки, вона постає могутньою симфонією. Сто поезій. Сто перекладів. Сто шедеврів.

Райнер Марія Рільке — великий австрійський поет. Народився 1875 року в Празі. Навчався у Празькому, Мюнхенському та Берлінському університетах. Подорожував Європою. У червні 1900 року відвідав Київ. Назвав Київ містом "близьким до Бога". Київські враження стали для Рільке потужним стимулом до створення "Книги годин". 17 червня 1900 року Рільке побував у Каневі – на могилі Тараса Шевченка. Він відвідав також Кременчук, Полтаву та Харків. Помер 1926 року у Валь-Монті. Похований у Рароні (Швейцарія). В Україні зацікавленість поезією Рільке виникла ще в 20-х роках минулого століття, тоді ж з'явилися перші її переклади. Відтак українською мовою твори Рільке перекладали, зокрема, Микола Зеров, Михайло Орест, Павло Тичина, Микола Бажан, Леонід Первомайський, Микола Лукаш, Василь Стус.

Зараз ви читаєте новину «Видали сто видатних перекладів віршів Рільке ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі