середа, 19 жовтня 2011 18:19

Василь Махно: "Літературне життя в Україні – доволі європейське"

Василь Махно: "Літературне життя в Україні – доволі європейське"

Український поет Василь Махно, який вже 11 років проживає у Нью-Йорку, розповів Gazeta.ua, що за всіма параметрами літературного життя Україна є європейською державою.

"Найцікавіше, що Спілка письменників вже не відіграє ніякої ролі. З'являється багато угрупувань, які будують свій вектор. Видавнича справа поставлена вже на добрий рівень. З'являються перекладні речі. У 1996-ому році я видавав свої переклади Збіґнєва Герберта, але про це мало хто знав, тому що тоді поширення видавничої інформації взагалі було відсутнім. А зараз інформаційний простір розвинувся. Тобто, за всіма параметрами літературного життя Україна є доволі європейською державою. Звичайно, є свої нюанси, якісь недоліки - це природна ситуація переходу від пострадянського культурного простору до відкритого", - сказав Махно.

За словами поета, у світі немає усталеної думки про українську літературу, вона тільки твориться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двоє українських письменників потрапили до книги "Письменники Європи"

"Водночас, не можна відривати культуру від внутрішньої ситуації в країні та від її історії. Наприклад, часто в світі нам закидають участь у Голокості. Ми вважаємо себе найкращими, але не враховуємо своїх недоліків. Основна проблема полягає у тому, що ми не зробили багато речей, які зробили європейські країни. Усе потрібно виправляти. Уже вкотре", - розповів літератор.

На думку Махна, після 1991 року українська література збагатилася багатьма новими темами та ідеями, бо українці отримали можливість виїжджати за кордон.

"Українська література, принаймні, тематично стала в один ряд із світовою літературою. Не важливо де живе письменник, головне, що він творить і пише українською мовою. І обставини, які впливають на чужині, змінюють бачення автора, звучання його текстів. Це розширює діапазон української літератури", - зауважив письменник.

В Америці він веде активну літературну діяльність, виступає в університетах, їздить на фестивалі.

Нагадаємо, Василь Махно – український поет, есеїст, перекладач, літературознавець. Член міжнародного ПЕН-клубу. Автор 6 поетичних книг та численних літературознавчих публікацій. Вірші та есе перекладалися польською, англійською, сербською, німецькою, вірменською, російською, румунською та словенською мовами. З 2000 року проживає у Нью-Йорку, працює у НТШ-Америка.

Зараз ви читаєте новину «Василь Махно: "Літературне життя в Україні – доволі європейське"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі