Ексклюзиви
середа, 15 січня 2014 03:15

Вакарчука, Руслану і Положинського нагородили премією Стуса за Майдан
9

Фото: Фото: Тарас Подолян

14 січня у Києві нагородили премією імені Василя Стуса трьох музикантів: Руслану, Святослава Вакарчука та Олександра Положинського.

За словами президента українського ПЕН-клубу Євгена Сверстюка, дипломи отримують митці з активною громадською позицією. Цьогоріч відзначили тих осіб, які підтримали Євромайдан.

"Для мене знакові речі з життя Василя Стуса, це його участь в акції протесту в 1960-ому році під час презентації кінострічки Параджанова "Тіні забутих предків". А за рік до мого народження у 1972-ому він звернувся до Верховної Ради УРСР про відмову від громадянства, - каже зі сцени співачка Руслана Лижичко. - Його слова були такі: бути радянським громадянином – це звичайне ярмо. Ніколи не думала, що у 2014-ому ці слова досі актуальні. Це означає, що країна у постійній небезпеці. Майдан не лише для того, щоб змінити політиків, а одну систему на іншу. Тільки ми можемо захистити те, що називається великим словом "Україна".

Після співачка виконала національний гімн з ліхтариком у руці та заспівала кілька українських колядок.

До столичного Будинку вчителя отримати дипломи також прийшли Святослав Вакарчук і Сашко Положинський. Останній зазначив, що дізнався про існування премії лише тоді, коли повідомили про його нагороду.

Троє цьогорічних лауреатів народилися у травні в 1970-их та всі є співаками.

Премія ім. Василя Стуса була заснована 1989 року Українською асоціацією незалежної творчої інтелігенції. Вперше вручалася у Львові. Відтоді нагородження відбувається 14 січня на свято Василя.

Зараз ви читаєте новину «Вакарчука, Руслану і Положинського нагородили премією Стуса за Майдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі