середа, 11 липня 2012 12:18

У Лондонській галереї голі жінки зображають богинь з картин Тиціана

Лондонська національна галерея поселила у себе на два місяця шість оголених купальниць, за якими можна підглядати в замкову щілину, на інсталяції британського художника, володаря Тернерівської премії Марка Воллінгера, що надихнув картинами Тіциана і міфологічними сюжетами. Виставка выдкриваэться у середу.

Виставка "Метаморфози: Тиціан 2012" - перший подібний експеримент галереї, що володіє однією з найбагатших у світі колекцій класичного живопису.

Уоллінгер влаштував в одному із залів галереї ванну кімнату, сховав її за стіну і дав відвідувачам можливість підглядати за купальницями через щілини у стіні й дверях. Таку ідею художнику навіяли міфологічні сюжети трьох картин Тіціана, які є центром експозиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкриття творів Караваджо не підтверджено - експерт

"Діана і Актеон", "Смерть Актеона" і "Діана і Каллісто" присвячені давньогрецькій богині полювання Діані. Мисливець Актеон бачить біля річки Діану, яка купається в оточенні німф. Богиня, розгнівана тим, що її побачив смертний, перетворює мисливця на оленя, якого загризають власні пси. Остання картина розповідає історію улюблениці Діани, німфи Каллісто, яка завагітніла від Юпітера. Вагітність відкривається, коли Каллісто доводиться роздягнутися перед купанням.

Картини входять в серію з семи робіт Тиціана, створених для іспанського короля Філіпа II в 16 столітті. У той час вони вважалися настільки відвертими, що їх завішували гардиною в присутності дам.

Супутня картинам інсталяція також називається "Діана". Уоллінгер витратив чимало часу, щоб відшукати шість жінок на ім'я Діана, які погодилися б брати участь в двомісячному проекті і щодня з'являтися перед публікою, хоч і через замкову щілину, оголеними. "Богинь" вдалося знайти тільки після того, як художник кинув клич у Twitter.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У художньому музеї цілуватимуть Сплячу Красуню

"Проект "Діана"-  про те, що таке спостерігати і опинитися в ролі того, за ким спостерігають. Це моє уявлення сучасної Діани", - розповів художник, який у 2007 році отримав найпрестижнішу британську премію в галузі сучасного мистецтва, коли представив на конкурс фільм, в якому був одягнений в костюм ведмедя.

Дівчата будуть змінюватися кожні дві години, обмежень на їх поведінку Уоллінгер не накладав, єдине - вони повинні купатися, "як справжні богині".

Інсталяція - це лише одна метаморфоза творчості Тиціана. Проект є частиною лондонської Культурної олімпіади і включає в себе кілька спільних робіт хореографів, художників, артистів і двох культурних інститутів - Національної галереї і Англійського національного балету ENO. Всі вони присвячені сучасній адаптації тиціанівских сюжетів. Цієї суботи в ENO в рамках проекту будуть представлені три нові балети.

Зараз ви читаєте новину «У Лондонській галереї голі жінки зображають богинь з картин Тиціана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі