понеділок, 24 грудня 2012 21:27

У Лаврі проходить виставка всесвітньовідомих українських різдвяних ляльок
16

Фото: Фото: Анатолій БАБАК

У Національному Києво-Печерському заповіднику діє виставка авторських різдвяних лялькових композицій заслужених діячів мистецтв України Романа і Дани Лунь "Українське Різдво у Лаврі".

Представлена виставка – це найбільша збірка авторських робіт подружжя Лунь. Усі роботи вони робили протягом останніх 12 років.

"Головна ідея наших лялькових композицій у тому, щоб показати єдність України, що вона в нас єдина, – розповідає Gazeta.ua співавтор виставки Роман Лунь. – І ми це підкреслюємо через Різдво. Бо в якій би частині країни ми не опинилися під час Різдва, всі їдуть на Святу вечерю додому. І де б це не було, українці святкують Різдво однаково – той же стіл із дванадцяти страв, колядки тощо".

Чоловіку належить робота всього інтер'єру кімнат, столи, стільці, всілякі аксесуари, а його дружині – частина по костюмах і прикрасах.

"Цього року ми з Божої ласки вперше опинилися в Лаврі. Тут представлена найбільша на сьогодні наша збірка робіт. Як ми бачимо, люди дуже задоволені виставкою. Вона дійсно має гарне місце, адже розмістилася фактично в церкві Святого Миколая. Тому нашим колядникам тут дуже добре", – каже Лунь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гуцульщині маски на Маланку роблять з хутра і шкіри

На виставці представлено понад 70 ляльок. Загалом вони сформовані у кілька тематичних композицій, присвячених новорічно-різдвяним святам.

"Тут є дуже багато тих усіх дрібних, але важливих речей національного побуту. І тарілочки, й вареники, і кутя, навіть ті ікони там на склі розмальовані чи підсвічники маленькі – усе це зроблено руками, дуже кропітка робота. На виготовлення однієї ляльки йде не менше місяця часу, щоб і вишити, і скомпонувати і т. д.", – зауважив митець.

За його словами, самі ляльки їм служать у ролі манекенів, натомість автори вже створюють власне образи й ситуації.

Родзинкою виставки є експозиція різдвяних костюмів, у яких автори робили різдвяні вистави у США та Канаді. Усі костюми власноруч сконструювала і зшила Дана Лунь.

"Отут костюм Княгині Ольги, а там Різдвяна зірочка, Різдвяна свічечка, Різдвяна ніченька й ангели. А цей костюм називається Прадавня Україна, – показує Роман Лунь. – Наші вистави проходили у Нью Йорку в ООН, на фестивалі у Вашингтоні. У США й Канаді ми показували наші традиції й культуру. Саме там почали робити лялькові композиції, які останні п'ять років показувалися на міжнародному фестивалі "Світел". Кожного грудня там проходять такі виставки на тему "Як бачать Різдво у міні-композиціях у різних країнах". Ми показували там свої композиції "Свята вечеря", "Щедрий вечір", і вони постійно посідають перші місця".

Виставка "Українське Різдво у Лаврі" триватиме до 28 лютого 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «У Лаврі проходить виставка всесвітньовідомих українських різдвяних ляльок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі