вівторок, 16 липня 2013 16:26

У Київ привезуть артефакти "Титаніка"

У Київ привезуть артефакти "Титаніка"
Василь Попадюк. Фото: Сергій Старостенко

Продюсер Марко Журавінський, який взимку організовував у Києві виставку "Таємниці тіла", планує у жовтні привезти у столицю України нову маштабну виставку - підняті з глибин Атлантичного океану уламки знаменитого "Титаніка", який затонув 15 квітня 1912 року. Про це розповів друг Марка скрипаль Василь Попадюк. Минулого тижня Василь не тільки брав участь у фестивалі "Країна мрій", а й супроводжував Марка як перекладач під час його переговорів щодо виставки з київськими бізнесменами.

- Це діюча виставка, уже 8 років. Речі й частини "Титаніка", які підняли з дна океану. Марко хоче привезти її в Україну. Часами я в нього на переговорах перекладач. Інколи кажу: "Знаєш, Марко, у мене вже язик болить". Постійні переговори. Виставка цікава тим, що білет на неї буде - як справжній білет на "Титанік", з іменем тої людини, яка там подорожувала і загинула: ім'я, стать, професія. Це така дуже торкаюча тема. Спеціалісти навіть температуру виставлятимуть. Будуть реальні частини справжнього Титаніка - виставлені каюти. На початку відвідувачі матимуть змогу сфотографуватися на знаменитих сходах "Титаніка". У білетах будуть різні класи - перший, другий, третій, як на кораблі. На виставці збудують високі сходи, як на реальному "Титаніку". Коли відвідувач дійде до кінця виставки, побачить ім'я, що в нього на білеті, у списку тих, хто загинув. На перемовинах з українцями Марко говорив, що відвідувачам потрібно видавати за окрему плату ще й страхівку, адже сходи у реальну висоту, та й уся конструкція буде складна. Але український бізнесмен не захотів: "Нічого, буде одним ім'ям більше". Кажу Маркові: "Уявляєш, я прихожу на виставку, а мені на білеті пише: "Марко Журавінський, концертний промоутер". Ми сміялись довго.

- Яку площу займатиме виставка?

- До 2 тисяч метрів квадратних. Це максимальна площа. Мінімальна - 900. Розбиратимуть "Титанік" у Канаді, і частинами везтимуть сюди.

- Де планують розмістити таку маштабну виставку?

- Зараз вибирають місце й основного спонсора, бо справа дуже коштовна. Найімовірніше, це буде Мистецький Арсенал . Він достатньо високий.

- Коли це буде?

- Найближче що може бути - це жовтень, якщо Москва раніше не купить.

- Українці намагаються випередити Москву, чи Марко обирає сам?

- Марко цього не вирішує. Справа в тому, хто перший встигне. З іншого боку, Україні буде дешевше після Москви. Адже якщо везуть виставку на один континент, то вартість її транспортування ділиться між країнами, в яких вона побуває. Було б несправедливо, якби всі гроші заплатила перша країна. Зараз виставка у Сінгапурі. Певно що легше привезти її з Сінгапура в Москву, а з Москви у Київ. Якщо Київ прийме виставку після Москви, вона йому дешевше обійдеться. Марко жартує: він завжди Москві продає все дорожче. Тому що вони все намагаються взяти першими.

Зараз ви читаєте новину «У Київ привезуть артефакти "Титаніка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі