неділя, 22 травня 2016 12:21

До Києва привезли "Джеймса Вайта"

До Києва привезли "Джеймса Вайта"

П'ятий фестиваль американського кіно "Незалежність" відкрив показ стрічки "Джеймс Вайт" режисера Джоша Монда. Головний герой фільму, Джеймс Вайт, якому вже за двадцять, намагається побудувати своє життя в Нью-Йорку, поки його мати безуспішно бореться з раком на четвертій стадії.

Один з організаторів фестивалю, український режисер та документаліст Дмитро Тяжлов прокоментував цей вибір:
"Ми обрали для відкриття фестивалю саме цей фільм, насамперед, через те, що в ньому грають дві зірки – Синтія Ніксон та Рон Лівінгстон. В Америці ця стрічка мала успіх і досить великий касовий збір, як для "незалежного" фільму. Окрім того, "Джеймс Вайт" - фільм про дуже важку життєву ситуацію, з якою стикається головний герой. Можливо, комусь він допоможе знайти вихід з аналогічної ситуації.
Решту стрічок до програми фестивалю обирали так, щоб було різноманіття і глядачі мали можливість побачити на екрані життя справжніх американців. "Знайомтесь: родина Пател", наприклад, дуже дотепна комедія про життя індійсько-американського іммігранта, а "Останній патруль" - стрічка про подолання синдрому ПТСР військовими, що повернулися додому. Ми хотіли провести паралелі між українцями і американцями, показати, що в нас є багато спільного. І, одночасно, розтлумачити ті речі, які незрозумілі українцям в американській культурі. Ці кінострічки змальовують американців такими ж звичайними людьми, як і ми, а не супергероями з ідеальним життям, якими ми звикли їх бачити на великих екранах".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кращих джазових виконавців світу збере у Львові Alfa Jazz Fest

Ян Голуб, засновник і керівник інтернет-каналу beTV зізнається, що половину фільму проспав.
"Я не дуже розумію арт-хаус. Не розумію, для чого це все показують. Але, мабуть, це через професійну деформацію – я постійно знімаю різноманітні спектаклі і постановки. Мені здається, що в більшості артхаусних фільмів знання намагаються показати, як розуміння, а побутове – як мистецтво. Загалом, зйомка і гра акторів мені сподобались, вони дійсно хороші. Єдине, що дратувало – це обличчя героя, Джеймса Вайта, яке постійно показували крупним планом. Я розумію, що таким методом режисер хотів закцентувати увагу саме на цьому персонажі і його переживаннях, але іноді хотілося розсунути рамки кадру, аби зрозуміти, де, власне, цей персонаж знаходиться".

Співачка Саша Кольцова (гурт "Крихітка") вважає, що в будь-якому кінематографі, як українському, так і американському, індустрія диктує свої правила.
"Американці вже використали для своїх фільмів всі можливі сюжети – прості, складні, міфологічні, сюжети коміксів, казок. Тепер вони можуть зосередитись на філософських темах і шукати щось незвичайне, емоційне, цього вимагає американський глядач. Українське кіно має менше можливостей і від американського, насамперед, відрізняється мільйонами доларів бюджету. Але ми ще не всі прості сюжети використали, бо немає змоги знімати багато і дорого. Різниця між українським і американським кіно саме в індустрії, в її розвитку".

Фестиваль американського кіно "Незалежність" триватиме до 25 травня. В рамках фестивалю відвідувачі зможуть переглянути близько 15 розважальних та документальних кінострічок.

Зараз ви читаєте новину «До Києва привезли "Джеймса Вайта"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі