пʼятниця, 26 червня 2015 12:00

У Харкові Денис Матвієнко станцює під Radiohead
13

Відразу дві балетних прем'єри чекає Харків: легендарний балет на музику Radiohead - Radio and Juliet і балет Stabat Mater. Обидві вистави поставив словенський хореограф Едвард Клюг, а всі головні чоловічі партії виконає єдиний у світі володар чотирьох балетних Гран-прі - Денис Матвієнко. Разом з ним на сцену вийде трупа проекту THE GREAT GATSBY.

До створення балету Stabat Mater Клюга надихнув католицький гімн Джованні Перголезі. Stabat Mater є найвідомішим його твором. Його аранжуванням займалися багато композиторів, включаючи Баха. Текст Stabat Mater складається з двох частин і належить перу Якопо да Тоді. Перша частина розповідає про страждання Діви Марії під час розп'яття Ісуса Христа; друга - це благання грішника про дарування йому раю після смерті.

Але в балеті Клюга немає буквального відображення віршів Тоді. Клюг створює власне монохромне полотно.

"Сьогодні, як ніколи важливо давати можливість людям відпочити від новин, при цьому змушуючи їх думати і відчувати, - вважає балетний продюсер Олена Матвієнко, - Війна спустошує людей, тому треба допомагати їм відновити власні резерви. Едвард Клюг відноситься до того рідкісного типу хореографів, твори яких, будучи мінімалістичним за стилем, сповнені почуттів, емоцій і глибокого сенсу ".

Radio and Juliet об'єднує найвідомішу історію кохання з музикою однієї з найбільш успішних груп сучасної альтернативної рок сцени. У цьому сенсі назва Radio and Juliet - гра слів. Балет з моменту його створення викликає бурхливі дискусії критиків і глядачів: проводячи паралелі з "Ромео і Джульєттою", всі намагаються зіставити сцени і персонажів балету з безсмертним першоджерелом Шекспіра.

"Radio and Juliet і Stabat Mater - два абсолютно різних балети, які об'єднує унікальний хореографічний почерк Едварда Клюга і властиве йому новаторство. Radio and Juliet- це балет, який з успіхом збирає в залі шанувальників групи Radiohead, любителів сучасної хореографії та поціновувачів класичного балету. Stabat Mater - це історія створення світу, самопожертви і нескінченного поклоніння. Схиляння перед справжнім і істинним. Ви бачите жінку-матір, жінку-Богиню, жінку-музу ... І поруч з Нею завжди є Він ", - повідомляють організатори турне.

Вистава відбудеться 30 червня в Харківському театрі опери та балету імені М.Лисенка.

Харків стане п'ятим і завершальним містом прем'єрного туру. Балети також побачать глядачі у Львові, Києві, Одесі та Дніпропетровську.

Зараз ви читаєте новину «У Харкові Денис Матвієнко станцює під Radiohead». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі