пʼятниця, 04 вересня 2015 13:40

У Німеччині розслідують справу про всесвітньовідомого неіснуючого художника

У Німеччині розслідують справу про всесвітньовідомого неіснуючого художника

Поліція Німеччини намагається встановити, хто ховається під ім'ям Карла Вальдмана - німецько-радянського дадаїста, який, як з'ясувалося, ніколи не існував.

Вальдман, як вважалося раніше, народився і жив у Дрездені і став "новоствореною" зіркою дадаїзму та конструктивізму. 1200 його творів були виявлені французьким любителем мистецтва на блошиному ринку в Берліні незабаром після об'єднання Німеччин. Роботи швидко здобули популярність і виставлялися в музеях і галереях по всьому світу.

Питання, пише Der Spiegel, почали з'являтися, коли французький галерист спробував з'ясувати подробиці біографії художника. Виявилося, що людина на ім'я Карл Вальдман не народжувалася і не реєструвалася в Дрездені. А місцеві діячі мистецтв стверджували, що ніколи не чули про такого авангардиста.

Як зазначає видання, поки галереї не відмовляються виставляти роботи Вальдмана. А чутки про те, що за цією назвою може ховатися група містифікаторів і аферистів, змушує задуматися про достовірність робіт інших представників авангарду початку XX століття - адже підробити їх набагато простіше, ніж, наприклад, художників італійського Відродження.

У біографії на сайті музею Карла Вальдмана кажуть, що художник, імовірно, народився в останнє десятиліття XIX століття в Дрездені і зник у 1958 році в радянських таборах. Його родичі, з якими вдалося зустрітися в 1989 році і які вже померли", вважали його божевільним. "За їх словами, він відмовлявся виставляти свої роботи з "психологічних" причин, але треба вважати, що його рішення, скоріше за все, було пов'язано з причинами безпеки у роки нацистського режиму і сталінської цензури", - пише Artchive. Як зазначає видання, фізичної адреси в музею немає.

Нагадаємо, дадаїзм, або дада, як авангардистська течія в мистецтві зародився у роки Першої світової війни. Поет Трістан Тцара дав течії назву на честь слова з мови негритянського племені Кру, яке означає хвіст священної корови і водночас безглуздий і нескладний дитячий лепет.

Дадаїзм став реакцією на жахи війни і відображенням роздумів художників про безглуздість існування. Найбільш поширена форма творчості дадаїстів - колаж.

Досі вважалося, що на ранньому етапі своєї творчості Карл Вальдман був схильний до абстракції, але потім захопився ідеями дадаїзму та сюрреалізму. Його колажі часто ґрунтуються на переосмисленні образів конструктивізму. Героями творів художника нерідко ставали відомі особистості, такі як Гітлер, Сталін, діячі політики, театру і кіно.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині розслідують справу про всесвітньовідомого неіснуючого художника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі