неділя, 13 травня 2012 12:01

У Донецьку боржники за комуналку не впустили держвиконавців

Безрезультатним виявився черговий каральний рейд працівників державної виконавчої служби та комунальників у Донецьку 11 травня.

Співробітники ВДВС планували заарештувати майно в п'яти квартирах найбільш злісних боржників Пролетарського району Донецька на загальну суму близько 75 000 гривень. Але ні в одну з квартир стягувачів не пустили. А для проникнення в квартиру боржника всупереч його бажанню необхідно мати окреме рішення суду.

"Власники тільки однієї з квартир, які ми обійшли, заборгували більше 24 тисяч гривень, хоча всі прописані там повнолітні і, за нашою інформацією, двоє з 4 членів сім'ї мають роботу, - розповіла заступник начальника відділу державної виконавчої служби району Олена Боднар. - Їм неодноразово направлялися вимоги про оплату, попередження про відповідальність за невиконання рішення суду, але вони ігнорують усі вимоги".

Ще рік тому донецькі боржники були більш довірливі - віддавали в погашення комунальних боргів старенькі телевізори, DVD-програвачі й навіть мобілки. Тепер же донеччани просто не відкривають двері своїх квартир. А суди, скаржаться держвиконавці, не вітають зламування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович дозволив "Нафтогазу" скорочувати до мінімуму постачання газу боржникам

"Цього року ми подавали 10 подань про примусове входження в оселі, але жодного з них суд не задовольнив, - скаржиться пані Боднар. - Чомусь судді вважають, що це порушує конституційні права громадян".

Виконавці визнають, що їх рейди останнім часом носять лише морально-страхітливий характер. Арешт на майно, повідомляють в управлінні юстиції, накладається в разі, якщо сукупний борг громадянина не менше 10 000 гривень.

Деякі рекордсмени мають борг 25 000 гривень перед однією лише "Тепломережею", але все частіше у боржників не виявляється хоча б якогось цінного майна, яке можна реалізувати. У такому разі виконавцям доводиться закривати примусові виробництва у зв'язку з неможливістю виконати рішення судів.

Найефективнішим способом боротьби з неплатниками є подання на обмеження виїзду з країни. У відношенні 20 комунальних боржників Пролетарського району Донецька цьогоріч винесені судові заборони на виїзд.

"Яким би бідним не був чоловік, він розраховує, що в нього є право виїжджати хоча б у Росію. Зіткнувшись із забороною на перетин кордону, як правило, боржник поспішає погасити борг", - констатує співробітник ВДВС Пролетарського району Любов Кравець.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку боржники за комуналку не впустили держвиконавців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути