Ексклюзиви
понеділок, 03 лютого 2014 14:23

В бібліотеці Майдану попит на Ніцше, Канта і українську художню літературу
10

Фото: Фото: Ярослава Осадчук

Після захоплення мітингувальниками Українського дому, що на Європейській площі, наступного ж дня в ньому відкрили бібліотеку. Охочі дарують Майдану книги і отримують в користування на вибір будь-яку з тих, що є на полицях. Втім, літературою тут забезпечать і тих, хто не приніс нічого. На кожній книзі ставлять штамп "Бібліотека Майдану" і — просто дають читати. "Взяли у нас щось — пригощаємо за це цукерками. А берете більше трьох книг — даємо пакет у подарунок", - запевняють волонтери, що працюють тут бібліотекарями.

Про заснування бібліотеки дівчата-волонтерки написали на сторінці в Фейсбуку, і з того часу сюди щодня приносять книги. Зазвичай — по 3-5 штук.

"Люди йдуть на мітинг зранку перед роботою, а по дорозі зазирають до нас, дарують книги і гарний настрій, - розповідає Валентина, одна з волонтерів, - Бібліотека з'явилася в перший же день, як тільки захопили Український Дім. Можна навіть сказати, ціллю захоплення було створення тут бібліотеки. Справа в тому, що інтелектуальний простір Майдану був на вулиці. А зараз зима, тому треба перенести у тепленьке місце.

В перший понеділок після захоплення Українського Дому бібліотека складалася лише з двох столів книг. У вівторок столів стало удвічі більше. Спершу книги складали у ящики. За пару днів волонтери впорядковували їх за жанрами. Частину старих стелажів одна з київських бібліотек списала і віддала в користування Майдану.

"Найбільше у бібліотеці художньої літератури, - прожовжує Валентина, - Найперше беруть українську, потім — зарубіжну. Попитом користуються детективи, фантастика. Є в нас соціологія і психологія, виділили окрему полицю для поезії. Мітингувальники люблять філософію, тому просимо приносити першоджерела - Ніцше, Канта, Гегеля. Такі книги розбирають відразу, як тільки їх принесли. Звичайно, брати з людей зобов'язання повернути книгу ми не збираємось. Не просимо ні паспортів, ніяких документів. Розраховуємо на чесне слово. Так і кажемо —беріть книгу, а тоді напишіть на папірці "чесне слово - поверну", покладіть його у коробку. Нас щодня запитують, коли книги слід повернути. Відповідаємо: "Читайте, скільки заманеться. Але поверніть не пізніше кінця революції. Та навіть якщо якусь книжку не повернуть, значить вона читачеві дуже сподобалася. Це тільки на краще". А коли переможемо, всі книги перейдуть у користування сільських бібліотек. Книг несуть багато, полиць уже не вистачає, тому деякі вже відклали в ящики для бібліотек. Поки не розсилали, але скоро цим займемося. Деякі мітингувальники лишають нам адреси бібліотек у своїх невеликих населених пунктах, просять відправити літературу саме туди. Інші приходять і кажуть: "Я сьогодні вже їду додому. Чи можна мені щось узяти? Я передам дітям". Відповідаємо: "Сміливо ідіть і вибирайте, що підходить на ваш смак. Порадимо, дамо і запакуємо".

Зараз ви читаєте новину «В бібліотеці Майдану попит на Ніцше, Канта і українську художню літературу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі