четвер, 13 серпня 2015 13:44

Помер письменник-шістдесятник Анатолій Шевчук

Помер письменник-шістдесятник Анатолій Шевчук

Вчора, 12 серпня, близько 17.00 на 78-му році життя помер відомий житомирський письменник Анатолій Шевчук.

Анатолій Олександрович Шевчук народився 6 лютого 1937 року в Житомирі, де закінчив середню школу і майже тридцять років працював лінотипістом в обласній друкарні. Він був старшим братом письменника Валерія Шевчука.

Свою літературну творчість Шевчук розпочав у 1960-х роках. За звинувачення у націоналістичній та антирадянській діяльності у 1966 році письменник був засуджений до п'яти років табірного ув'язнення в Мордовії. Саме звідти він передавав листи з описом життя в таборі, про постійні приниження і знущання над в'язнями.

Один із них, а також три оповідання і уривки з листів братові В'ячеслав Чорновіл вмістив у збірнику "Лихо з розуму" (1967). Твори нашого земляка почали публікуватися тільки в незалежній Україні.

Так, лише у 1991 році вийшла перша книжка оповідань "Вертеп добра і зла", у 1999 – "Чорний човен неволі", відзначена літературною премією імені Івана Огієнка, в 2006 – "Таємниця Федора Шведа", в 2007 – "Барви далеких літ" та книжка листування з братом Валерієм Шевчуком, у 2011 році – вибране "Житомирські етюди".

Анатолія Шевчука поховають сьогодні, 13 серпня на кладовищі "Дружба" поряд із дружиною Антоніною.

Зараз ви читаєте новину «Помер письменник-шістдесятник Анатолій Шевчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі