понеділок, 22 вересня 2014 14:31

Українська кіноіндустрія активно розвиває копродукцію - Іллєнко

Українська кіноіндустрія активно розвиває копродукцію - Іллєнко
Фото: прес-служба Медіа Ресурси Менеджмент

"Україна прийняла участь у 16 копродукційних кінопроектах. Частина з них вже реалізована, а решта – на етапі створення", - сказав голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко на конференції KIEV MEDIA WEEK. Створення фільмів у співпраці з іншими країнами – один з основних напрямків розвитку вітчизняної кіноіндустрії.

За словами голови Держкіно, для активнішого розвитку в Україні копродукції – для неї будуть вводитися податкові пільги. Також він додав, що переважна частина вітчизняних копродукційних проектів реалізована у співпраці з європейськими країнами.

Копродукція наразі стала одним з найдієвіших способів зйомки фільмів в усьому світі. Наприклад, в Ізраїлі третина усіх коштів, вкладених у повнометражні фільми, приходить з за кордону, про що повідомив Катріель Шорі, виконавчий директор Ізраїльського фонду кіно.

Дієвість міжнародної співпраці у створенні кіна підтверджує і Бригіта Мантей, радник фонду MedienboardBerlin-Brandeburg (Німеччина): "За минулий рік у нашій країні було знято 163 повнометражних фільми, левова частка яких була реалізована саме завдяки копродукції... Цей спосіб створення кіна дає можливість триматися на плаву авторським стрічкам, які знімаються переважно завдяки копродукції", - сказала вона.

На відміну від багатьох інших країн, Німеччина, вкладаючи гроші у фільм, не висуває вимогу освоювати їх саме на своїй території. За словами Бригіти Мантей, цим самим її країна демонструє свою відкритість міжнародним проектам.

Якщо ж певна країна виділяє гроші на зйомки фільму з обов'язковою умовою освоювати їх лише на своїй території – автори картини стикаються з труднощами. Це живописно пояснила російська продюсер Наталя Дрозд на прикладі свого фільму "Я не повернуся". "Отримавши гроші від "Бєлорусьфільму" та Казахської сторони, ми вимушені були трохи переписати сценарій, аби зйомки частково проходили у цих країнах та ми могли витратити кошти у Белорусії та Казахстані", - розповіла вона.

"Для України додатковим плюсом копродукції є те, що фільм, знятий за участі європейської країни, продати за кордон набагато легше, аніж стрічку, яку було знято виключно силами пострадянських країн", - уточнила Олена Єршова, продюсер фільмів "Люби мене", "Щастя моє", "Побачення наосліп" тощо.

З початку року у вітчизняний прокат вийшло вже десять повнометражних ігрових фільмів, серед яких тільки один було знято у копродукції – "Вій". До кінця року в обмежений прокат обіцяє вийти ще одна українська стрічка, знята у співпраці з іншою країною – "Побачення наосліп". Нагадаємо, що ця картина отримала гран-прі журі на цьогорічному Одеському кінофестивалі, а також близько десяти інших міжнародних нагород.

 

Зараз ви читаєте новину «Українська кіноіндустрія активно розвиває копродукцію - Іллєнко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі