Ексклюзиви
пʼятниця, 17 січня 2014 12:18

У Львові показали рисунки Мікеланджело, Тиціана та Гойї
14

Фото: Фото: Ольга Швед

16 січня у Львові у Національному музеї імені Андрея Шептицького виставили понад дві сотні графічних творів ХVI-XVII ст. відомих італійських митців. На виставці представлені оригінальні твори західноєвропейської графіки – відреставровані роботи  графіки Тиціана, Мікеланджело, Ван Дейка, Франсиско Гойї, П'єтро Антоніо Новеллі, Джованні Баттіста Тьєполо. Рисунки виконані олівцем, сангіною, вуглем, пензлем і пером, із використанням чорнила, білила й акварелі. Спеціально для цієї експозиції у музеї чорним папером заклеїли вікна, адже графіка боїться денного світла, також забороняють фотографувати із спалахом.Полотна розмістили у п'яти залах музею. Із доробку Мікеланджело до Львова привезли лише один  графічний рисунок, який розмістили в центрі виставки.

"Схожа виставка вперше виставлялася у 1932 році, а у 1982 році була спільна виставка нашого музею, картинної галереї, та бібліотеки ім. В. Стефаника. Але такої кількості експонатів – понад 200 –в історії Львова ще не було. Рисунки придбав фундатор і патрон львівського музею Андрей Шептицький під час своїх мандрівок Європою, потім урочисто передав установу в дар українському народові", – каже куратор виставки, реставратор Вадим Вовков.

Перший зал займають рисунки-припорохи - зображення, які  мають проколоті контури, через які їх переводили на іншу поверхню, набиваючи порошок з фарби. Цікавими є  рисунки Вана Дейка "Зняття з хреста" та ескіз дітей авторства Франциско Гойї, найвідомішого венеціанського майстра  Тіціана. Він писав картини на біблійні та міфологічні сюжети.

Триватиме виставка "Західноєвропейський рисунок XVI-XVIIIст." близько місяця.

Зараз ви читаєте новину «У Львові показали рисунки Мікеланджело, Тиціана та Гойї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі