вівторок, 15 липня 2014 17:26

"Терористи лежать в одних палатах з українськими військовими" - заступник міністра охорони здоров'я

"Терористи лежать в одних палатах з українськими військовими" - заступник міністра охорони здоров'я
Фото: relax.com.ua

- Військові лікарі не відмовляють терористам у медичній допомозі, бо давали клятву. Я бачив у Харківському госпіталі та Ізюмській міській лікарні трьох бойовиків. Один - на штучній вентиляції легень. Лежать в одній палаті з українськими солдатами. Вони у стані середньої тяжкості, шкоди одне одному не зроблять. Після того, як терористи одужають, ними займуться Служба безпеки України та військова розвідка, - розповідає кардіохірург 57-річний Василь Лазоришинець, заступник міністерства охорони здоров'я. Він очолює медичний координаційний штаб антитерористичної операції. 

Бойовики погрожують лікарям?

- Медики розповідають про погрози. Їх залякують, щоб не допомагали ні цивільним, ні українським військовим, ні Нацгвардії. Хірурги вже звикли оперувати під дулами автоматів. У зоні АТО майже всі медикипокупляли за свої кошти бронежилети. Ходять у них по лікарні. Міноборони закупило близько восьми тисяч бронежилетів четвертого класу захисту. Видаватимуть і медичним працівникам. Але вони їх не захистять, якщо їхати у звичайній машині. Терористи бачать на автомобілі червоний хрест – і стріляють. Для них це значить, що там немає ні зброї, ні грошей - можна знищувати. Загинули двоє водіїв. Медичній службі потрібні санітарні БТРи.

Такі є в армії?

- У Нацгвардії є шість одиниць. Міноборони лише у серпні їх випробовуватиме. До кінця серпня візьмуть на озброєння. Один із таких санітарних БТРів Нацгвардії віз 18 поранених і підірвався на фугасній міні. Усі вціліли. Водій, на вигляд ще зовсім хлопчик, розповідав, що йому здалося, що переїхав дерев'яну колодку. Одне колесо відірвало. Мчав на швидкості 80 кілометрів, довіз на семи колесах. Якби був санітарний автомобіль, його підкинуло б метрів на десять.

В якому стані медичні установи на звільнених територіях?

- У Слов'янську повністю зруйнована санітарно-епідеміологічна станція. На її відновлення потрібно близько трьох мільйонів гривень. Це питання порушуємо перед урядом. В інших містах ще збираємо інформацію.

Скільки цивільних загинули за час АТО?

- Поранених серед населення - 1392 особи, з них 108 жінок та 14 дітей. Померло 478 осіб, з них — 30 жінок і 7 дітей (пізніше Міністерство охорони здоров'я уточнило, що Лазоришинець навів статистику по загальній смертності в районах, захоплених терористами. – "ГПУ"). Найжахливіше, що помирають діти. Батько їде машиною з дочкою. Розстріляли. Або гуляє бабуся з внучкою, спеціально стріляють на дитячий майданчик з гранатомету. Уроди.

Який статус матимуть медики за участь в АТО?

З 1 травня всі, хто бере участь в АТО, є учасниками бойових дій. Командир частини видає довідку.

Зараз ви читаєте новину «"Терористи лежать в одних палатах з українськими військовими" - заступник міністра охорони здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути