четвер, 08 жовтня 2015 19:58

Світлана Алексієвич дала перше інтерв'ю як Нобелівська лауреатка

Світлана Алексієвич дала перше інтерв'ю як Нобелівська лауреатка

Білоруська письменниця, лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич дала прес-конференцію в Мінську.

Пише "Білоруський партизан".

Відповідаючи на запитання журналістів, нобелівський лауреат з літератури Світлана Алексієвич також зізналася, що 11 жовтня могла б проголосувати за Короткевич.

"Я не знаю, хто за нею стоїть, але знаю, що це - новий поворот. Але я не піду, тому що ми знаємо, хто переможе. Лукашенко і напевно у нього буде 78%. Так він оцінить настрій суспільства", - сказала Алексієвич.

Однак письменниця висловилася проти бойкоту, вважаючи, що це дає Лукашенко більше шансів.

При цьому Алексієвич помітила, що їй соромно за те, що відбувається: "Я - не барикадний чоловік. Вони мені не подобаються. Але час тягне на барикади, тому що соромно за те, що відбувається".

І в той же час Алексієвич каже, що проти революцій. "Я не хочу, щоб хоч одне життя була втрачене. Ми повинні знайти свій білоруський гандизм (мирні, ненасильницькі засоби боротьби шляхом залучення широких народних мас - прим. Ред)"

Алексієвич також висловилася проти російської авіабази на території Білорусі, а те, що відбувається в Україні назвала окупацією.

 

На питання про те, як вона витратить нобелівську премію, письменниця сказала, що за премії вона купує свободу."Я пишу книги дуже довго, і на це потрібні гроші, їздити, друкувати. Тепер же я зможу спокійно працювати, не думаючи, як заробити гроші".

Нагадаємо, Світлана Алексієвич - перша в історії країни білоруска, що стала лауреатом Нобелівської премії.

Однак, незважаючи на це, Лукашенко її не поздоровив. Проте вже привітав президент України Петро Порошенко.

 

Зараз ви читаєте новину «Світлана Алексієвич дала перше інтерв'ю як Нобелівська лауреатка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі