середа, 17 червня 2015 14:10

Стала відома повна програма Одеського кінофестивалю 2015
10

Кадр з фільму "Просто Джим"
Фото: oiff.com.ua
Кадр з фільму "Брідженд"
Кадр з фільму "Пісня пісень"
Кадр з фільму "Мустанг"
Кадр з фільму "Атомне серце"

З 530 фільмів з 75 країн, поданих на участь у конкурсі 6-го Одеського міжнародного кінофестивалю (10 - 18 липня 2015), селективна комісія відібрала 12 фільмів із США, Великобританії, Ізраїлю, Туреччини, Росії, Колумбії, Хорватії, Ірану, Франції, Данії та України, які будуть боротися за Гран-прі ОМКФ - Золотого Дюка - та інші нагороди Міжнародного конкурсу ОМКФ-2015. Про це повідомляє прес-служба фестивалю.

6-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 10 по 18 липня 2015.

В Національній конкурсній програмі заявлено 6 повнометражних і 18 короткометражних фільмів. Дві українські картини візьмуть участь одночасно в Національному та Міжнародному конкурсах. На церемонії Відкриття 6-го ОМКФ 10 липня почесному гостю Майкла Наймана буде вручений почесний Золотий Дюк за внесок у кіномистецтво. ОМКФ-2015 відвідає директор Канського кінофестивалю Тьєррі Фремо, щоб представити програму "Люм'єр!", а ірландський режисер Джим Шерідан привезе до Одеси свою персональну ретроспективу.

У 2015 році для участі в Міжнародному конкурсі ОМКФ були відібрані 12 повнометражних фільмів з 17 країн (включаючи країни копродукції). Багато картин вже відзначені призами міжнародних фестивалів класу А, серед них - дві дебютні роботи. На Гран-прі фестивалю, що вручається за результатами глядацького голосування, претендують:

- Драма про заборонене кохання "Зеніт" Далібора Матанича (Хорватія), відзначена Призом журі програми "Особливий погляд" 68-го Каннського кінофестивалю

Психологічний трилер Євгена Румана "Людина в стіні" (Ізраїль), дія якої розгортаються протягом однієї ночі в квартирі сімейної пари з Тель-Авіва

- Романтична мелодрама "Астрагал" Бріжіт Сі (Франція) за участю зірок сучасного європейського кіно Реди Катеба ("Пророк") і Лейли Бехти ("Пророк", "Ворог держави №1")

- Містичне роуд-муві "Атомне серце" Алі Ахмадзаде (Іран), про пригоди двох молодих дівчат на вулицях нічного Тегерана

- Призер 68-го Каннського кінофестивалю, дебютний фільм "Мустанг" молодого режисера Деніз Гамза Ергювен (Туреччина) про драмі дорослішання і бунт проти традицій

- Заснований на реальних подіях фільм "Бридженд" режисера Йеппе Ронде (Данія) про таємничу серії самогубств підлітків в однойменній уельської провінції. У фільмі зіграла британська актриса Ханна Мюррей, зірка серіалу "Гра престолів"

- Кіноподорож в серці Амазонії "Обійми змії" Сіро Герра (Колумбія) з бельгійським актором Яном Бейвутом ("Боргман", "Розімкнене коло"). Фільм отримав Приз Міжнародної конфедерації артхаусних кінотеатрів на 68-му Каннському кінофестивалі

- "Просто Джим" - режисерський дебют зірки "Субмарини" Крейга Робертса (Великобританія), який також виконав головну роль у фільмі разом з Емілем Хиршем ("В диких умовах")

- Сучасна інтерпретація класичної трагедії - "Е." від режисерського дуету Раніі Аттіе і Даніель Гарсіа (США), удостоєна премії "Незалежний дух" в номінації Someone to Watch

Ретро-драма "Ангели революції" - новий фільм Олексія Федорченка, автора міжнародних фестивальних хітів "Вівсянки" і "Небесні дружини лугових марі". Картина була відзначена призом за найкращу режисуру на " Кінотаврі-2015.

"У цьому році під час селекції ми відзначили цікавий тренд: з усіх поданих на участь у Міжнародному конкурсі ОМКФ заявок 30% від режисерів-жінок. У результаті 4 з 12 фільмів Міжнародного конкурсу зняті жінками, а це третина програми - дуже високий показник гендерної рівноваги, якого так не вистачає великим міжнародними кінофестивалями начебто Берлінале і Канн, де все частіше піднімають гострі питання про рівноправність жінок в кіноіндустрії. Більш того, 10 з 24 фільмів Національного конкурсу 6-го ОМКФ також авторства жінок", - сказала на прес-конференції Вікторія Тігіпко, президент Одеського міжнародного кінофестивалю.

Журі Міжнародної конкурсної програми очолить призер Каннського кінофестивалю, режисер, сценарист і продюсер Жанн Лабрюн (Франція). Також до складу журі увійшли успішний продюсер і член Європейської кіноакадемії Даріуш Яблонскі (Польща), лауреат Берлінале і ОМКФ Срджан Драгоєвич (Сербія) і режисер документального кіно Сергій Буковський (Україна).

Як і в минулому році, два фільми українського виробництва будуть представлені одночасно в Національному та Міжнародному конкурсах ОМКФ: поетичне кіно "Пісня пісень" (також представлений в офіційному конкурсі 50-го кінофестивалю в Карлових Варах) українсько-німецького режисера Єви Нейман за мотивами однойменного оповідання Шолом-Алейхема і світова прем'єра психологічного трилера Анатолія Матешка "Полон" з Володимиром Горянським у головній ролі.

Також, в Національній конкурсній програмі представлені фільми: учасник секції Work in Progress ОМКФ-2014 "Вагрич і чорний квадрат" Андрія Загданського про життя і творчість художника Вагрича Бахчаняна; фільм-притча "Політ золотий мушки" Івана Кравчишина; документальна стрічка про будні карпатських пастухів, "Жива ватра" (також представлений у конкурсі документального кіно 50-го кінофестивалю в Карлових Варах) Остапа Костюка та кіно-дослідження одвічного конфлікту хасидів з мешканцями Умані - "Диббук. Історія мандрівних душ" польського режисера Кшиштофа Копчинського.

У Національному конкурсі короткого метра будуть показані 18 фільмів молодих українських кінематографістів. Серед них: робота Каннського лауреата Марини Вроди "Равлики"; переможець короткометражної програми кінофестивалю в Трієсті "Давай не сьогодні" Христини Сиволап; мультиплікація Swanот харківського кліпмейкера Олександра Даниленка; екранізація оповідання Ернеста Хемінгуея "Білі слони" Яни Антонець; документальна стрічка "Барамошкин" студентів Національного університету театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого Гаяне Джагинян і Мішель Ладес про юних курсантів Київського кадетського корпусу і інші короткометражні картини.

Оцінювати фільми Національного конкурсу будуть режисер, численний призер міжнародних кінофестивалів Олексій Федорченко (Росія), генеральний директор Forum des Images Лоранс Ерцберг (Франція), продюсер Олена Єршова (Україна) і арт-директор Європейського кінофестивалю Subtitle Річард Кук (Ірландія).

Почесний гість кінофестивалю Тьєррі Фремо, директор Каннського МКФ та Інституту Люм'єр, представить з авторським коментарем програму "Люм'єр!" на честь 120-річчя кінематографа. Альманах з 98 відреставрованих фільмів, знятих Луї Люмьером і його операторами, що буде показаний вперше після каннської прем'єри.

Ще один гість ОМКФ, Джим Шерідан - шестиразовий номінант на премію Оскар і володар численних міжнародних нагород, живий класик ірландського національного кіно - представить свою персональну ретроспективу в рамках ОМКФ. У ретроспективну підбірку увійшли найтитулованіші картини режисера: "Моя ліва нога" / MyLeftFoot: TheStoryofChristyBrown (1989) про життя Крісті Брауна, ірландського письменника і художника, народженого з церебральним паралічем (2 премії Оскар); "Во ім'я отця" / IntheNameoftheFather (1993) про найвідомішою судової помилку у Великобританії – справі "гілфордської четвірки" (переможець Берлінале-1994 і 7 номінацій на Оскар); напів-автобіографічний фільм "В Америці" / InAmerica (2002), присвячений покійному братові Джима Шерідана – Френкі; а також драми про ірландському голодомор "Поле" / TheField (1990).

У нову позаконкурсну секцію ОМКФ про роль громадянського суспільства "Шлях до свободи", вперше представлену в 2014, увійшли шість документальних і дві ігрові картини про права людини та боротьби за свободу. "Український аргумент" Сергія Маслобойщикова розповість про події київської зими 2014; игроваячерно-біла стрічка "Під бічним вітром" естонського режисера Мартті Хелде - про трагедію корінного населення балтійських країн у 1941; а "Къырым" Ксенії Жорно - про долю кримських татар: від депортації 70 років тому і до сьогоднішнього дня. Крім того, у програмі секції покажуть політичний трилер "Чому я?" румунського режисера Тудора Джурджу, "Перламутровий ґудзик" відомого чилійського документаліста Патрісіо Гусмана про проблеми корінного населення Патагонії (нагорода за кращий сценарій на Берлінале-2015), "Кіно: Суспільна справа" німкені Тетяни Брандруп про Московському Музеї кіно і його колишньому директорові Наума Клеймане, якому в цьому році вручили почесний призна кінофестивалі в Берліні, а також документальні фільми "Київ/Москва" Олени Хоревій (Росія) і "Тил" Єгора Трояновського (Україна).

Секція позаконкурсної програми "т" порадує глядачів оскарівським тріумфатором цього року - театральної драмою "Бердмен" Алехандро Гонсалеса Іньярріту. Картина про творчу кризу старіючої кінозірки (Майкл Кітон) була номінована Американською академією в 9 категоріях і впоследствииполучила чотири статуетки, включаючи "Оскар" за кращий фільм. Також у програмі: свіжа інтерпретація набоковского сюжету від американку Маріель Хеллер - "Щоденник дівчинки-підлітка", визнаний кращий фільм для юнацтва на Берлінале-2015; і номінант на Золоту пальмову гілку 68-го Каннського кінофестивалю – наполовину автобіографічна драма "Моя мати" Нанні Моретті з відомою італійською актрисою Маргеритой Буй у головній ролі.

Під час ОМКФ-2015 на Потьомкінських сходах буде встановлено пам'ятний знак Європейської кіноакадемії. Встановленням пам'ятного знака Потьомкінських сходах буде присвоєно статус "Скарби європейської кінокультури", поряд з Будинком братів Люм'єр в Ліоні, квартирою Сергія Ейзенштейна в Москві, Центром Інгмара Бергмана у Швеції та іншими. Почесний гість Майкл Найман разом з групою MichaelNymanBand представить на Потьомкінський сходах авторське музичне оформлення до фільму "Людина з кіноапаратом" Дзиги Вертова, а також буде нагороджений статуеткою "Золотий Дюк" за внесок у кіномистецтво на церемонії Відкриття 6-го Одеського міжнародного кінофестивалю 10 липня.

 
Зараз ви читаєте новину «Стала відома повна програма Одеського кінофестивалю 2015». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі