четвер, 17 грудня 2015 15:47

Скіфська баба змусила Шкляра написати про війну з росіянами на Донбасі
7

Фото: Олександр Гандзій

Письменник Василь Шкляр презентував у Вінниці свою книгу "Чорне сонце". Містить одноіменну повість та ще п'ять давніших творів. У "Чорному сонці" розповідь про сучасні події в околицях Маріуполя ведеться від імені безпосереднього учасника тих подій – бійця полку "Азов" із позивним "Маляр". Це притча про сучасного українського воїна, який в одній руці тримає автомат, а в другій книжку, розповів Василь Шкляр кореспонденту Gazeta.ua

"Почалося з того, що мені подзвонив мій давній товариш, молодий хлопець і сказав, що під обстрілами у Широкіному стоїть скіфська баба, він хоче її врятувати і просив порадити куди її подіти. Я відповів: ти себе вперед бережи, а скіфська баба простояла вже тисячі років, ніякий дідько її не вхопить. Та він дзвонив і дзвонив – це власне й стало настроєвим початком для написання цього твору", - пригадує письменник.

Назва книжки походить від древнього символа, який узяв для себе полк "Азов".

"Наприкінці третього тисячоліття до Різдва Христового, коли Земля входила у Сварогову ніч, насувалися жорстокі часи. Тоді верховні жерці укри постановили відкрити для простих людей таємницю сакрального знаку – "чорне сонце", який забезпечував тісний зв'язок із своїм корінням, зі своїми предками, давав особливу силу в час випробувань. Тепер ми бачимо його на шевроні "азовців", які мають свою ідеологію. Вона ґрунтується насамперед на тісному зв'язку зі своїм минулим. Вони добре знають чиїх прадідів вони правнуки, тому використовують давню українську символіку", - розповідає Шкляр.

Зустріч із письменником організували представники Цивільного корпусу "Азов".

"Ми подзвонили йому і він відразу прийняв пропозицію. Як тільки звільнився прибув до Вінниці, - каже голова обласного осередку Цивільного корпусу "Азов" Олександр Яремчук. – З четвертої ротації я служив у полку, тому більшість героїв книги я знав особисто. У книзі вони показані дуже реалістично."

На презентації були й бійці інших військових формувань.

"Наш батальйон знаходився на іншому краю фронту, тому безпосередньо із "Азовом" воювати не довелось. Але військова тема книги не залишила мене байдужою і я прийшла на цю зустріч. Не зовсім погоджуюся із позицією автора щодо жінок. Він занадто романтизує, робить їх лише берегинями домашнього вогнища.. Жінка повинна бути патріотом і бійцем на рівні з чоловіками. Коли до бою стають наші діти, гинуть, то ми не можемо на це спокійно дивитись. Мусимо проявляти свою громадянську позицію", - зазначила доброволець батальйону "Айдар" Світлана Бевз.

Василь Шкляр зачитав фрагмент "Чорного сонця", де перераховуються всі його бійці. Під час запитань до письменника, присутні запропонували написати про волонтерів та командира УПА-Південь Омеляна Грабця.

Нагадаємо, у наступному році розпочнуться зйомки фільму за романом Василя Шкляра "Чорний ворон". Письменник розраховує, що вдасться зняти повнометражну стрічку та чотирисерійний серіал для телебачення.

Зараз ви читаєте новину «Скіфська баба змусила Шкляра написати про війну з росіянами на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі