середа, 23 жовтня 2013 16:56

"Щоб на Заході читали наших класиків, треба цікаво написати їхню біографію", - Андрій Курков

Автор: Фото: Валерія Радзієвська
 

Письменник Андрій Курков взяв участь у Фестивалі української літератури, який пройшов в австрійському місті Іннсбруку. Каже, на Заході тільки починають читати сучасних українських письменників. Про класиків навіть не чули. А політики популяризації літератури за кордоном Україна не має.

"Масового читача наші класики не можуть ніяк зацікавити. Як і австрійські класики масового українського читача. Але зацікавити можна було б, якби у нас була інституція, яка б займалася пропагандою української літератури. Можна привчити людей до існування української класичної літератури. Але це поступово робиться. Спочатку зацікавлюємо сучасниками. Береться один сучасний автор, присвячується йому якась конференція, потім виступи. Книжки видаються. Він стає знаним і впізнаваним. Через рік просувається другий автор. А потім пускається інформація - він любить Сковороду. Читач іде і купує Сковороду. Так роблять французи. Саме так просувають своїх філософів і "важких" письменників від Китаю до Лаосу. Але в нас нема цієї політики культурної. Тому ніхто нас і не знає".

Оптимальний спосіб пропагувати класичних письменників - через їхні біографії - вважає Андрій Курков.

"Я би вибрав найкращий біографічний роман про Шевченка і зробив з нього маленьку сенсацію. Так само зі Сковородою. Він геній. Але я розумію, що його можна представити тільки через його біографію. Наприклад, цікаво описати історію, де він відмовляє Катерині ІІ, яка пропонує йому державну роботу. Серед людей, які про це прочитають, знайдеться якийсь процент тих, хто стануть шукати його твори".

Зараз ви читаєте новину « "Щоб на Заході читали наших класиків, треба цікаво написати їхню біографію", - Андрій Курков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі