четвер, 01 грудня 2011 15:58

Репетиція у театрі має тривати не менше 6 годин

Репетиція у театрі має тривати не менше 6 годин

Російський режисер, художній керівник московського Театр.doc Михайло Угаров вважає, що репетиція в театрі має тривати не менше 6 годин.

"Репетиція тривалістю 6 годин – це подарунок для режисера. Актори втомлюються, не метушаться, стають справжні, точні. Пригадайте обличчя в метро – на них маска порожнечі, але неймовірно цікава. От за 6 годин приходиш до подібного стану спокою, а насправді – свободи. Мовна норма класичного театру не має жодного стосунку до мови сучасної людини. У театральний приходить бідний талановитий хлопчик із Вологодської області. Його два роки б'ють по голові, відучують від мелодики вимови, від "окання". Хоча її треба використовувати для конструювання характеру так само, як зовнішні дані. Росія – величезна країна, яка говорить однією мовою, але в ній є фантастичні діалекти. Класичний театр ігнорує цю особливість. В Англії дивився виставу про The Beatles, повністю побудовану на мовній грі на їхньому ліверпульському акценті", - розказав Угаров.

За його словами, п'єса завжди триває довше, ніж того хоче глядач.

"Глядач агресивний. У нього виробилася звичка: "Я приходжу за уроком". Але ж насправді наші вистави теж учать. Тільки цей урок тобі не розжували, відповіді в кінці підручника немає. Весь час повторюю фразу Фасбіндера: "Якщо не можеш змінити життя – опиши його". Глядач перестає бути тупим споживачем, який купив квиток, а йому за це виставу показали. Розжували, в буфеті 100 грам налили, і він пішов додому – задоволений мистецтвом і собою. Споживче ставлення до театру виховали самі "люди театру". Вони все роблять за глядача, навіть плакати не дають – за нього поплаче актриса на сцені. Актори більше люблять грати, ніж глядачі бажають дивитися. П'єса завжди триває довше, ніж того хоче глядач", - зазначив режисер.

Прочитати про документальний та інші жанри сучасного театру детальніше можна у журналі "Країна" № 46 (99) за 2 грудня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Репетиція у театрі має тривати не менше 6 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі