понеділок, 30 листопада 2015 18:44

"Нехай буде ваш Андрухович з Бандерою, але давайте приберемо його всередину"

"Нехай буде ваш Андрухович з Бандерою, але давайте приберемо його всередину"

— Мені було важливо, щоб в Росії у людей, які зацікавляться цією книгою, була можливість купити її. Все-таки цей проект не для нас, а для них, - говорить критик, оглядач Юрій Володарській на презентації збірки розповідей "Небо этого лета". До збірки увійшли 18 українських письменників: 6 російськомовних, 12 україномовних. Серед них Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Лариса Денисенко, Тарас Прохасько, Володимир Рафеєнко, Каріне Арутюнова. Презентація проходила в кав'ярні-книгарні "Довженко.Книги.Кава.Кіно" 27-го листопада.

— Півтора роки тому у квітні-травні 2014-го в Києві проходив конгрес українсько-російської інтелігенції. Серед гостей цього заходу була Людмила Улицька, з якою я давно знайомий. Я брав у неї інтерв'ю, ми спілкувалися і тут вона мені каже: "Було б добре в рамках програми видати збірку оповідань українських письменників про війну. Як ти на це дивишся?". Я дивився на це добре. Домовилися, що буду збирати цей збірник, - розповідає Володарський. - Я пропонував авторам знайти, якісь розповіді, де йшлося б про війну чи про якісь речі, що стосуються війни, або про щось мирне, де б війна десь відлунювала. Пропонував практично всім провідним нашим письменникам. Більшість погодились.

Назва збірки йде від однойменної розповіді Ігоря Куликовського, автора-дебютанта, якого порадив Сергій Жадан. Тільки його тексти в книзі розповідають безпосередньо про війну на Сході України. Видавництвом збірки мав займатись Інститут книги Рудоміно, директором якого була Єкатерина Генієва.

— Головний редактор Інституту книги Рудоміно відмовився від розповіді Яни Дубинянської. Вона здалась йому екстремістською. Там йшлося про дівчину, яка підриває різні об'єкти. Вона така затята, як зараз сказали б, "бандерівка". У Криму збиралась підірвати пам'ятник Затопленим кораблям. Оскільки в Росії, відомо, яка зараз ситуація, вирішили, що краще не дражнити гусей, - ділиться Володарський. - Також тут є досить жорсткі есе Бондаря. Нормальні антирадянські есе. Зараз же в Росії така ситуація, що все антирадянське здається одночасно антиросійським. І головне - це був Андрухович. Як же так, розповідь про Богдана Сташинського, про вбивцю Бандери. Як це слово "Бандера" буде тут надруковано? Та ще, якщо за алфавітом йти, то вийде, що Андрухович відкриває збірник. Почалися довгі сперечання: "А, давайте приберемо Андруховича взагалі". Я кажу Улицькій: "Якщо прибрати Андруховича, то я над цим більше не працюю. Без Андруховича цього збірника не може існувати". Люся стукнула кулаком по столу, а редактор Григорій сказав: "Гаразд-гаразд, нехай буде ваш Андрухович з Бандерою, але давайте приберемо його кудись всередину, щоб він не відкривав збірник". Прибрали Андруховича глибоко всередину і я перетасував весь збірник.

Після смерті Генієвої Улицька домовилась, що книгу буде видавати директор московського видавництва "Три квадрати" Сергій Мітуріч. В Україні збірка поки видаватись не буде, але в Росії її можна купити в інтернет-магазині Озон.ру за 404 рублі (приблизно 145 грн. - Gazeta.ua)

— Всі книгарні будуть як вогню бояться цієї збірки з підзаголовком "розповіді українських письменників". В Улицької зараз вийшла нова книга "Драбина Якова". І в неї починається серія презентацій в Росії. Вона сказала: "Я на кожну презентацію буду брати з собою цю книжку і показувати її відвідувачам, співробітникам магазину". Може хтось в результаті і візьме, - говорить Володарський.

На презентації були присутні Еліна Свенцицька, Каріне Арутюнова, Євгенія Кононенко та Володимир Рафеєнко.

— Я завжди як літературознавець була стурбована жанровою природою своїх творів. Те, що я працюю в жанрі шедевра, я зрозуміла давно, ще в далекому дитинстві. Я стурбована збиранням. Всім мої герої - збірні, і один тільки бог знає, з чого я їх зібрала. Мої розповіді - це я і мої друзі тільки в іншому вимірі. А інший вимір виникає, завдяки інтонаціям, фразам, ритму, який я завжди продумую. Всі історії пов'язані з початками і кінцями. З початками, які все не починаються, але хочеться, щоб почалися, і кінцями, які все ніяк не кінчаються, хоча вже й треба, - розповідає Еліна Свенцицька.

— В цій збірці 2 моїх оповідання, які опосередковано торкаються тої війни."Шлюбна ніч" - це відгомін війни. А оповідання "Фронтові листи" - це розповіді моєї подруги про людину, яка, може, й досі живе на Великій Житомирській, й з якою сталося те, що я переповіла в літературній формі. Я вдячна цій книзі, бо я довідалась про російськомовних письменників. Війна, армія — це абсурд. Тут потрібна позиція не героя, а мудреця, щоб осмислити війну, - говорить Євгенія Кононенко.

Зараз ви читаєте новину «"Нехай буде ваш Андрухович з Бандерою, але давайте приберемо його всередину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі