Ексклюзиви
пʼятниця, 25 грудня 2015 13:52

Портрети Гагаріна, кукурудза і Кремль - у Києві презентували ялинку з іграшками різних епох
8

Фото: Андрій Шматов

24 грудня у столичному музеї ім Тараса Шевченка презентували новорічну ялинку, по якій можна простежити історію новорічних іграшок, починаючи з 1890 року і до сьогоднішнього дня.

"Старі іграшки купували на барахолках і шукали у колекціонерів. Найбільше — тисячу гривень — заплатили за ватного чоловічка початку 20-го століття. Купили його в одного із колекціонерів", - розповів кореспонденту Gazeta.ua Олександр Тодорчук із столичної творчої студії "Патока".

Ялинка має 3 метри у висоті. Розбита на 5 ярусів. Найнижчий прикрашений янголами, херувимами, ватними чоловічками, мандаринами, пряниками і бубликами.

"Внизу висять іграшки, якими прикрашали ялинку 1890 року. Тоді вона була різдвяна, бо прикрашали її на Різдво. Вішали янголят, херувимів та зірочки. Прикрашали також бубликами, яблуками і мандаринами. У ті час ялинки продавали вже прикрашеними. Торгували ними у кондитерських магазинах. Вартість святкового деревця була високою - складала половину річного заробітку успішного бізнесмена. Придбати її могли лише багаті культурні діячі, науковці і професура", - розповів Олександр.

"З 1925-ий по 1936-ий Новий рік у Радянському Союзі не святкували. Ялинку тоді називали пережитком минулого. Та з часом зрозуміли, що це свято потрібне. Новорічні прикраси стали використовувати в ідеологічних цілях. Випускали іграшки з портретами вождів, із зображенням собак-санітарів, полярників і дирижаблів. Також були популярними іграшки у формі червоних прапорів, зірок і Кремля", - додав він.

На позначці 1950-ий рік на ялинці висять іграшки у вигляді кукурудзи, цибулі та моркви.

"У 50-их роках почали впроваджувати п'ятирічні плани розвитку народного господарства. Це позначилося і на ялинках. Найпопулярнішою іграшкою тоді був качан кукурудзи. Модно було вішати іграшки у вигляді яблук, лимонів та апельсинів. 1956-го, коли на екрани вийшов фільм "Карнавальна ніч", з'явилися іграшки у вигляді годинників. А після того, як 1961-го Юрій Гагарін полетів у космос, це тема стала головною серед ялинкових прикрас. Модними стали іграшки з портретами Гагаріна, у вигляді космічних кораблів, комет і супутників", - розповів Тодорчук.

Ялинку у музеї показуватимуть до 15 січня. Вхід безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «Портрети Гагаріна, кукурудза і Кремль - у Києві презентували ялинку з іграшками різних епох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі