субота, 24 квітня 2010 15:58

Поляки привезли в Україну найкращі свої фільми

Поляки привезли в Україну найкращі свої фільми

Найкращі польські фільми, зняті за останній рік представили 15 квітня у столичному кінотеатрі "Київ" режисер Януш Моргенштерн, продюсер Влодзімеж Нідерхауз та сценарист Кшиштоф Лукашевич. Фестиваль польського кіно проходить у Києві, Вінниці та Донецьку. Закінчиться 27 квітня.

Кшиштоф Лукашевич відзначений Польською кіноакадемією, як кращий сценарист 2010 року за фільм "Генерал Ніл". Режисер і актор. На початку кар"єри був асистентом режисера у фільмі Єжи Гофмана "Вогнем і мечем".

"Генерал Ніл" - біографічна стрічка про генерала Августа Еміля Фельдорфа на прізвисько "Ніл".

"Під час Другої Світової війни він організовував повстанський рух проти німців і радянської армії. Коли з Польщі пішов комунізм, його іменем навіть назвали вулицю біля моєї школи. До того про нього ми нічого не знали", - розповів режисер.

"Сценаристом виступаю вперше. Пишеться під режисера, він все вирішує, але мені вдалося запропонувати кілька акторів. Навіть сам зіграв один епізод у фільмі, бо не доїхав виконавець ролі. Добирали людей, щоб виглядали достовірніше в історичним фільмі. Не брали зірок серіалів", - поділився він подробицями знімального процесу.

Януш Моргенштерн, 87 років, польський режисер і продюсер, народився в Микулинцях на Тернопільщині. Працював з Анджеєм Вайдою і Романом Поланським. Режисер серіалу "Ставка більша за життя". Його новий фільм "Менше зло" - про молодого письменника і цензуру.

"Три моїх перших фільми викинули. 1954-го з двома друзями хотіли зняти кіно про війну і повстання у Варшаві. Згоди на показ не отримали. Через два роки знімав фільм про трагічну історію групи українців у лісі під Варшавою. Викинули. А потім запропонували працювати з Анджеєм Вайдою. Як другий режисер зробив із ним три фільми — "Канал", "Попіл і діамант", "Льотна". Набивав руку", - розповів Моргенштерн.

Польський режиссер також вважає, що за тоталітаризму робили кращі фільми.

"Було велике сито. Одиниці доходили до показу через сітку цензури. Пропускали тільки найкращі або фільми про важливі суспільні проблеми. Якщо ж знімати по 2 тисячі серій, то вони не можуть бути дуже вдалими", - вважає Януш.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Поляки привезли в Україну найкращі свої фільми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі