пʼятниця, 23 січня 2015 14:15

Переможницями Літакценту стали Богдана Матіяш і Софія Андрухович
10

Фото: Тарас Подолян

- Нарешті зустрілася з Бринихом. Це - рок-стар! Він розірвав мій інстаграм, коли я робила скрін-шоти із його "Шидеврів світової літератури" - хіпстери з піднесенням читали ті уривки, - розповідає лідерка гурту "Крихітка" Каша Сальцова у книгарні "Є".

Тут нещодавно вручили премію "Літакцент року 2014". Переможців визначили у категоріях "Проза", "Поезія", "Проза і поезія для дітей", "Літературознавство та есеїстика". Для кожної номінації організатори запросили фахове журі. Усі разом члени журі визначають книгу-розчарування року і вручають авторові анти-премію "Золота булька". Співачка Каша оцінювала поетичні збірки на конкурсі. Вона, Остап Сливинський та поет Василь Голобородько одностайно віддали перемогу Катерині Калитко за збірку "Катівня. Виноградник. Дім".

- Дотягнула до останнього і закінчила читати о четвертій ранку вчора. На щастя у мене пришвидшена техніка читання, хоча це недобре для поезії, - розповідає про свій досвід у журі Каша. - Переможниця Катерина вирізняється чоловічим підходом до поезії - у неї концентровані сюжети, різкі повороти. У її книзі багато слів, які треба повернути в українську мову.

- Тільки мої рідні знають, що вилилося у цю збірку поезій, - каже поетка Катерина Калитко. Значна частина її віршів стосується теми війни. - Родина мого коханого чоловіка походить з Балкан. Боснія і Герцоговина 20 років тому дуже болісно здобувала незалежність. Цей досвід дуже сильно перегукується із нашим сьогоденням. Важливо, щоб у поезії про війну не було штучного пафосу, накалу вихолощеного патріотизму без людського переживання.

- Була ідея не давати нагороду у номінації "Проза і поезія для дітей", - починає свій виступ літературний критик і член журі конкурсу Володимир Чернишенко. - Однак вирішили дати відзнаку Галині Ткачук і її книзі "Вечірні крамниці вулиці Волоської", бо авторка зуміла створити казку у класичному значенні цього слова. Вона почала створювати міську київську легенду і подільську міфологію.

- Ми роздрукували лише один диплом, а переможців виявилося двоє, - перепрошує Ірина Троскот, заступник головного редактора сайту Літакцент. У номінації "Проза" премію отримали Богдана Матіяш із книгою "Братик Біль, Сестричка Радість" та Софія Андрухович із романом "Фелікс Австрія".

- Прийшов на засідання журі із фавориткою — книжкою, з якою прожив щасливі дні. Вона є винятковою для української літератури, на жаль таких книжок більше ніхто не пише, бо більше ніхто не є Богданою Матіяш, - ділиться враженнями критик і член журі Михайло Бриних. - Література повинна змінювати людей. Книжка Богдани здатна на це, з нею дуже добре в одному просторі і часі. Це диво для тих, хто хоч трохи здатні говорити про прості речі простими словами, і хто не соромиться говорити про віру, добро. Почувався дитиною, коли читав її.

- У цій премії мене найбільше бентежить "Золота булька", - каже під час виступу письменниця Богдана Матіяш. - Я страшенно знічена, що за кілька хвилин хтось буде не такий натхненний і радісний, як переможці. Особливо гостро це відчувається тепер — у час війни. На місці журі я би дуже подумала до кінця церемонії, чи взагалі давати анти-премію. Кожен письменник має право на слабку книжку. Дуже егоїстично читати книжки, якщо хочемо тільки найкраще від автора.

Наприкінці церемонії організатори премії оголосили, що цього року анти-премію не присудили нікому. На неї номінували книги Володимира Даниленка "Грози над Туровцем", Анатолія Дністрового "Сніданок на снігу", Сергія Жадана "Месопотамія".

Зараз ви читаєте новину «Переможницями Літакценту стали Богдана Матіяш і Софія Андрухович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі