четвер, 29 листопада 2012 00:35

Письменника Івана Білика поховають сьогодні на Лісовому кладовищі

Письменника Івана Білика поховають сьогодні на Лісовому кладовищі
Іван Білик ФОТО: mynews-in.net

Письменника Івана Білика поховають 29 листопада на Лісовому кладовищі у Києві. Прощання розпочнеться о 12.30 у приміщенні Спілки письменників по вул Банковій, 2.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіли в Київській міській організації спілки письменників.

"Прощатися з покійним будуть в приміщенні Спілки з 12.30. Після того автобусами людей відвезуть на Лісове кладовище. Там Івана Білика поховають поряд з дружиною", - сказала секретарка спілки.

Нагадаємо, що Іван Білик помер в ніч на середу у своїй квартирі від зупинки серця. Вранці письменника знайшла мертвим його сестра.

Іван Білик народився у селі Градизьк Глобинського району Полтавської обл. Після закінчення школи два роки вчителював на Чернігівщині. Тоді безрезультатно намагався вступити до Київського університету на архітектурний та історичний факультети, а також до театрального інституту. 1961-го закінчив факультет журналістики Київського університету. Працював у редакціях "Робітничої газети", "Літературної України" та "Молоді України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер Іван Білик - автор сенсаційних романів "Меч Арея" та "Похорон богів"

Він написав більше 10 романів. Найвідоміший — "Меч Арея". Його видавали в Канаді, Америці та Великобританії, в Україні перевидавали 15 разів. Іван Білик розповідав, що під час написання щодня викурював по 40 сигарет і випивав термос кави.

"Перший свій роман "Яр" Іван Іванович написав 1968 року. Але його не видали, бо знайшли багато націоналізму. Директор видавництва "Дніпро" порадив Іванові сховати цей роман у шухляду і років на 30 про нього забути. Він так і зробив. Якось розказував, що в цьому романі є його спогади про Голодомор. Казав: "Я назавжди запам'ятав, як моя бабуся пекла жаб. Баба із сковородою досі перед очима стоїть", - розповів письменник Анатолій Дімаров.

Засновниця літературного конкурсу Тетяна Логуш запрошувала Івана Білика у київський "Фаєрмонт Гранд Готель" на церемонії нагородження "Золоті письменники України", яка відбулася минулої суботи.

"Два тижні тому бачила Івана Івановича. Приїхала до нього, щоб запросити на церемонію. Він пообіцяв приїхати. Сказав: "Мені так приємно, що про мене пам'ятають і читають мої книжки". Домовилися, що в суботу о 16.30 за ним пришлемо машину. Та за день до цього Іван Іванович подзвонив і сказав: "Щось я став погано себе почувати. Вже кілька разів свідомість втрачав. То ви не спішіть машину замовляти. Ще завтра зіздзвонимося. Побачимо, як воно буде". За кілька годин до початку церемонії він подзвонив і сказав, що таки не приїде", - розповіла Тетяна Логуш.

Зараз ви читаєте новину «Письменника Івана Білика поховають сьогодні на Лісовому кладовищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі